ΥΓΕΙΑ

Οδοντίατροι κατά διοικητή 1ης ΥΠΕ: Πάρτε πίσω το έγγραφο που μάς προσβάλει επιστημονικά

Οι οδοντίατροι ζητούν να αποσυρθεί έγγραφο, το οποίο απαγορεύει τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Να μην συμμετέχουν οδοντίατροι στη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα ζήτησε ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκαλώντας τη μήνη των οδοντιάτρων που διαφωνούν κάθετα…

Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη για υποχρεωτική παρουσία γιατρού κατά τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 επειδή πρόκειται για νέες τεχνολογίες ως προς την παρασκευή τους, και το ασφαλές είναι να γίνονται σε οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές. Με τον τρόπο αυτό, αν συμβεί μια σοβαρή αλλεργία, θα μπει αμέσως φλέβα και θα χορηγηθεί το σωτήριο για την ζωή φάρμακο. Εξάλλου, το εμβόλιο των Pfizer-Bioteck έχει την ιδιότητα να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες τις οποίες παρέχουν ειδικά ψυγεία, ενώ και κάθε φιαλίδιο απαιτεί συγκεκριμένη διαχείριση και έχει πεπερασμένο χρόνο ζωής λίγων ωρών. Γι’ αυτό το λόγο από την όλη διαδικασία αποκλείστηκαν τα φαρμακεία στα οποία μπορούν να κλείνονται μόνο ραντεβού και όχι να γίνεται εμβολιασμός.

Τις τελευταίες μέρες όμως, στα «κάγκελα» βρέθηκαν οι οδοντίατροι με μάλιστα έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής σε έγγραφο του διοικητή 1ης ΥΠΕ προς τους Επιστημονικά Υπευθύνους και Αναπληρωτές Υπευθύνους των σημείων εμβολιασμού, σύμφωνα με το οποίο «οι οδοντίατροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το επείγον, τη λήψη ιστορικού και τη διενέργεια εμβολίων και ως εκ τούτου εξαιρούνται της εκτέλεσης των σχετικών πράξεων». Προφανώς σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα συμμετείχαν και οδοντίατροι στις πράξεις εμβολιασμού και ο Υπεάρχης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Ο πρόεδρος του ΟΣΑ, Αθανάσιος Υφαντής σημείωσε μιλώντας στο iEidiseis ότι «τα αναφερόμενα στο έγγραφο είναι μειωτικά για τους οδοντιάτρους, δημιουργούν λειτουργούς υγείας διαφορετικών ταχυτήτων και δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα». Προσθέτει δε ότι «ο οδοντίατρος έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για ενδοφλέβια έγχυση σκευασμάτων και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, λόγω τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλων αιτιών».

Ο κ. Υφαντής αναφέρει ότι οι Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας παρέχουν υψηλού επιπέδου θεωρητική και κλινική εκπαίδευση, η δε Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες Οδοντιατρικές Σχολές του κόσμου. «Οι Σχολές παρέχουν ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και οι απόφοιτοί τους μπορούν να διαχειριστούν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά συμπεριλαμβανομένων και αναφυλακτικών αντιδράσεων» σημειώνει.

Και ζητεί την άμεση ανάκληση του άνω εγγράφου και την ισότιμη αντιμετώπιση των οδοντιάτρων ως λειτουργών υγείας πόσο μάλλον αφού στα εμβολιαστικά κέντρα την ίδια την διαδικασία εκτελούν νοσηλευτές και υπάρχει γιατρός ως γενικά εποπτεύον.

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλαν οι οδοντίατροι στον διοικητή 1ης ΥΠΕ:

Με έκπληξη λάβαμε γνώση εγγράφου σας, προς τους Επιστημονικά Υπευθύνους και Αναπληρωτές Υπευθύνους της 1ης Υ.Π.Ε., όπως και προς τους υπεύθυνους εμβολιασμού, σύμφωνα με το οποίο οι οδοντίατροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το επείγον, τη λήψη ιστορικού και τη διενέργεια εμβολίων και ως εκ τούτου εξαιρούνται της εκτέλεσης των σχετικών πράξεων.

Τα αναφερόμενα στο άνω έγγραφό σας, είναι εξόχως προσβλητικά και υποτιμητικά για τους οδοντιάτρους, δημιουργούν λειτουργούς υγείας διαφορετικών ταχυτήτων και δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα.

Για την πλήρη ενημέρωσή σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1.Στοιχεία δραστηριοτήτων του οδοντιάτρου είναι η κλινική διάγνωση η
συνταγογράφηση, η εντολή́ για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.

2.Ο οδοντίατρος διενεργεί ενδοστοματικές εμπάρσεις (ενέσεις) που
έχουν μεγαλύτερη ανατομική και τεχνική δυσκολία σε σύγκριση με τις ενδομυικές ή τις ενδοφλέβιες.

Από τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων, ο οδοντίατρος γνωρίζει ενδοφλέβια έγχυση σκευασμάτων, αιμοληψία που μεταξύ άλλων αξιοποιείται σε τεχνικές PRP και PRF.

Η λήψη ιστοτεμαχίου από την περιοχή του στόματος για ιστοπαθολογική εξέταση, πράξη κυρίως οδοντιάτρων, είναι ή όχι ιατρική πράξη;

H χειρουργική αφαίρεση οδοντικών και περιοδοντικών ιστών είναι ή όχι ιατρική πράξη?

Το στόμα είναι ένα δυναμικό πεδίο στο οποίο λαμβάνουν χώρα πλείστα όσα σημεία και συμπτώματα οκτακοσίων και πλέον συστηματικών νόσων. Ο οδοντίατρος είναι γνώστης της παθολογίας του στόματος και σε αρκετές περιπτώσεις συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη έγκαιρη διάγνωση πολλών συστηματικών νοσημάτων, όπως τα νοσήματα του λεμφικού ιστού, του μεταβολισμού, των ενδοκρινών αδένων, του πεπτικού συστήματος, του αίματος, των νεφρών, των αυτοάνοσων, αλλά και καλοήθων και κακοήθων νεοπλασιών.

Αποδεδειγμένα οι παρεμβάσεις του οδοντιάτρου διευκολύνουν τη θεραπεία γενικών νοσημάτων όπως διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, τις αντινεοπλασματικές θεραπείες και άλλες.

Η σύγχρονη οδοντιατρική περίθαλψη στηρίζεται στη λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού καθώς και στις εργαστηριακές (αιματολογικές) και ακτινογραφικές απεικονίσεις μικρού και μεγάλου φάσματος (CBCT, κεφαλομετρικές, πανοραμικές).

3.Σε κάθε οδοντιατρική πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος της εμφάνισης του
επείγοντος όπως αλλεργικές αντιδράσεις, υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμικό σοκ, στηθαγχικά και συγκοπτικά επεισόδια, νευρολογικά και αιμορραγικά έκτακτα.

Για όλα αυτά ο οδοντίατρος έχει την θεωρητική και κλινική εκπαίδευση και επάρκεια να τα αντιμετωπίσει με ασφάλεια. Αυτό αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα σπουδών των Οδοντιατρικών Σχολών της χώρας . Ο γνωστικός χώρος της αντιμετώπισης των επειγόντων, που ξεκινά με μαθήματα από το 1ο έτος και επαναλαμβάνονται σε ευρύτερο φάσμα στο 5ο έτος, ενώ παράλληλα σωρεία τελειόφοιτων έχουν πιστοποιημένη δεξιότητα διασωστών, αλλά και πιστοποιημένη δεξιότητα εκπαιδευτή διασωστών.

4.Τα εμβόλια της γρίπης, οι αντιτετανικοί οροί και άλλες ενδομυικές
ενέσεις γίνονται από φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους, ελεύθερα και νόμιμα και μάλιστα εξαγγέλλεται ότι η εμβολιαστική πολιτική θα περνά από τα φαρμακεία . Οι φαρμακοποιοί είναι γιατροί;

5.Τέλος, όπως γνωρίζετε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ σε
αρκετούς οδοντιάτρους έχει ανατεθεί ο ρόλος του ελεγκτή – ιατρού, έχοντας επωμισθεί όλο το βάρος του ελέγχου της συνταγογράφησης.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για την άμεση ανάκληση του άνω εγγράφου και την ισότιμη αντιμετώπιση των οδοντιάτρων ως λειτουργών υγείας.

ieidiseis.gr