ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι αγρότες της Μαγνησίας ανησυχούν και διεκδικούν

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας μετά από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έγινε στις 23/02/2021 μέσω τηλεδιάσκεψης συγκέντρωσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά αγροτικά νοικοκυριά είναι πολλά και χρόνο με τον χρόνο οξύνονται.

Η αποπληρωμή της περσινής οφειλής από τον ΕΛΓΑ από τις χαλαζόπτωσεις, την ξηρασία σε πολλές περιοχές δεν έχει δοθεί, οι ζημιές του 2020 ήταν πολλές και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς εκτός από την απουσία κατώτερων εγγυημένων τιμών για τις ελιές και για το λάδι που είχε φτάσει σε εξευτελιστικές τιμές, ο χιονιάς προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα . Το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ βάση κανονισμού και τους παραπέμπει στα ΚΟΑ, δηλαδή αποζημιώσεις ψίχουλα και μετά από τρία χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα δέντρα ήταν σε ανθοφορία ροδακινιές, βερικοκιές, αμυγδαλιές και κερασιές. Επίσης ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες κηπευτικών και πολλοί μελισσοκόμοι στα μελίσσια τους.

Τα αιτήματα των αγροτών της Μαγνησίας είναι τα παρακάτω:

Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους καθώς και άμεση κρατική χρηματοδότηση ανά στρέμμα σε όσους επλήγησαν από την Μήδεια (χιονόπτωση, παγετός).

Ένα χρόνιο πρόβλημα είναι και το κόστος παραγωγής που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, πολλοί βιοπαλαιστές αγρότες δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν γιατί τις περισσότερες φορές τα έξοδα ξεπερνάνε τα έσοδα. Καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν έσκυψε να λύσει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες αντιθέτως μας φορτώνουν και με περισσότερα προβλήματα. Επί χρόνια στηρίζαν και στηρίζουν μεγαλέμπορους, βιομήχανους εφοπλιστές, κλινικάρχες μεγάλους ξενοδόχους .

Αυτό φαίνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 καθώς προβλέπονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των τραπεζών και άλλων από τις επιπτώσεις της πανδημίας 24 δισ. ευρώ το 2020 και άλλα 7 δισ. ευρώ για το 2021 όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς προβλέπονται μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου. Αυτό τα λέει όλα ποιους στηρίζει και ποιους δεν στηρίζει η κυβέρνηση.

Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι και για τους παραγωγούς που δουλεύουν στις λαϊκές αγορές η κυβέρνηση θέλει να κατεβάσει νομοσχέδιο που για μια ακόμη φορά χτυπά τους βιοπαλαιστές αγρότες δηλαδή να καταργήσει την έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών. Θα βγάζει σε πλειστηριασμό της θέσεις κάθε τρία χρόνια.

Ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης ΣΔΙΤ και πλήρη ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια με πιθανή αύξηση του ημερήσιου τέλους και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών που θα βγάλει εκτός εκατοντάδες συναδέλφους.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι και η υγεία στην ύπαιθρο που μέσα στην πανδημία είναι πιο ορατή η γύμνια στα κέντρα υγείας του νομού, με τα εμβολιαστικά κέντρα να γίνεται ένα μπάχαλο,να βρίσκονται υποστελεχωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε πολλά κέντρα υγείας υπάρχουν εκτεταμένες φθορές στην κτιριακή υποδομή.

Με τα προβλήματα να οξύνονται η νεολαία εγκαταλείπει την ύπαιθρο και να σβήνουν τα χωριά μας

Τέλος, οι αγρότες, καταδίκασαν τις ενέργειες καταστολής που έγιναν στην Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την αστυνομία και χτύπησε τους φοιτητές που είχαν κατάληψη σε ένα πανεπιστήμιο που εδώ και ένα χρόνο είναι κλειστό και οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν πάει καν και αντί να δώσουν λεφτά για την παιδεία δίνουν τριάντα εκατομμύρια για την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια .

Οι αγρότες διεκδικούν:

1. Να δοθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνει συμψηφισμός των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.

2.Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Επίσης ζητάμε άμεση κρατική χρηματοδότηση ανα στρέμμα σε όσους επλήγησαν από την χιονόπτωση της Μήδειας.    

3. Διεκδικούμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

4. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

5. Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών,οι ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τον καταρροϊκό πυρετό, σε όσους παραγωγούς που τα προϊόντα τους μένουν απούλητα.

6. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

7. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών στα κέντρα υγείας του νομού μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που είναι υπό κατάρευση όπως του κέντρου υγείας Ζαγοράς. Εξοπλισμός των κέντρων υγείας με όλα τα απαραίτητα μέσα.

8. Επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να περνάμε μέσα από τα ρέματα για να πάμε στα χωράφια και στα ζώα μας.

9. Απαιτούμε να μην φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τις λαϊκές αγορές. Με το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να στήνουν πάγκους στις λαϊκές.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.