ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουρές χιλιομέτρων για το πλοίο Ωρωπός – Ερέτρια, κομμένη στα δύο η Εύβοια

Αναμονή που ξεπερνάει τις τέσσερις ώρες και ουρές οχημάτων πολλών χιλιομέτρων είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος βρεθεί στον Ωρωπό, με πρόθεση να πάρει τα μόλις δύο φέριμποτ για να περάσει απέναντι στην Ερέτρια, αναφέρουν αναγνώστες της efsyn.gr.

Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, καθώς, όπως ενημέρωσαν τους οδηγούς οι αρχές, γέφυρες και τμήματα δρόμων στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας καταστράφηκαν από τη θεομηνία και ακόμα οι ζημιές δεν έχουν επισκευαστεί.

Ωστόσο, δεν έχουν έρθει ακόμη ούτε τα δύο επιπλέον πλοία που είχαν δεσμευτεί ότι θα φέρουν, προκειμένου να ενισχυθεί η αναγκαστικά αυξημένη κίνηση στα δύο λιμάνια (Ωρωπού και Ερέτριας), με αποτέλεσμα οδηγοί και συνεπιβάτες να συνωστίζονται σε μια απίστευτη αναμονή, με τα μέτρα προστασίας να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και την υπομονή να δοκιμάζεται.

Ενισχύσεις εξήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε σήμερα για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας, Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του, το μεσημέρι, στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, είχε νέα σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους δημάρχους Χαλκιδέων Ελένη Βάκα και Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά.

Στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αποφασίστηκε για το Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του, καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου. Και για το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της παραλίας των Πολιτικών που έχει καταστραφεί.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας που θα προταθούν από την περιφέρεια και δυο αυτούς δήμους.

Βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ζητά ο Β. Μεϊμαράκης
Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι οι καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας έρχονται να προστεθούν στο ήδη επιβαρυμένο έργο των αρμόδιων κρατικών αρχών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και ως εκ τούτου απαιτείται η ταχύτατη συνδρομή και συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης ρωτά την Επιτροπή με ποιόν τρόπο και πότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και πώς προτίθεται το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστροφών να συμβάλλει στη διαχείριση της κρίσης.

efsyn.gr