ΥΓΕΙΑ

Ούτε μοριακός αναλυτής ούτε πνευμονολογικές κλινικές ούτε προσωπικό

Ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. ● Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, και το μέλος του Δ.Σ., Πέτρο Κετικίδη, καθώς ήδη χτυπά το δεύτερο κύμα Covid-19.
Στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού με δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το «Ιπποκράτειο», έχει μείνει χωρίς μοριακό αναλυτή. Το ΑΧΕΠΑ και το «Ιπποκράτειο» δεν διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές και σύντομα λόγω της μη ανανέωσης συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού (διοικητικό προσωπικό, τραπεζοκόμοι) το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» κινδυνεύει να μείνει με έναν τραυματιοφορέα σε κάθε εφημερία.

Αυτή τη ζοφερή εικόνα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 βρίσκεται ante portas, περιγράφει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος:

«Σε κατάσταση συναγερμού ήταν την Παρασκευή 31 Ιουλίου το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημέρευε λόγω κορονοϊού. Στο νοσοκομείο καταγράφηκε η χειρότερη ημέρα με περιστατικά κορονοϊού από κάθε άλλη φορά, περιλαμβανομένων και των ημερών κορύφωσης της πανδημίας. Πρόκειται για χτύπημα καμπάνας για την Πολιτική Προστασία σχετικά με τη χαλάρωση που υπάρχει».

Ο κ. Γιαννάκος εξήγησε ότι την Παρασκευή «προσήλθαν στην εφημερία και εξετάστηκαν 100 ύποπτα κρούσματα. Τα μισά περίπου από τον γνωστό γάμο. Ευτυχώς τα περιστατικά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Αναμένονται ακόμα τα αποτελέσματα από πολλούς συμμετέχοντες στον συγκεκριμένο γάμο. Προξενεί εντύπωση ότι πήραν μοριακό αναλυτή από το «Ιπποκράτειο» και τον πήγαν στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και πανηγύριζαν. Το Νοσοκομείο της Ξάνθης έπρεπε να είχε από την αρχή μοριακό αναλυτή καινούργιο (αφού είχε τόσα κρούσματα) και όχι να μεταφέρουν το μηχάνημα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Τώρα είναι αναγκασμένοι να στείλουν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ και να βγαίνουν τα αποτελέσματα μία μέρα μετά…». Τα προβλήματα στον χώρο της Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη ειδικά τώρα με την πανδημία γίνονται ακόμη πιο έντονα λόγω της έλλειψης πνευμονολογικών κλινικών στο «Ιπποκράτειο» και το ΑΧΕΠΑ, θέμα που συζητήθηκε και στο Κοινοβούλιο ύστερα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως είναι γνωστό, η πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» έχει δεσμευτεί για περιστατικά κορονοϊού, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση κατά 50% των διαθέσιμων κλινών για άλλους ασθενείς.

Επιπρόσθετα οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό μειώνουν τις αντοχές του Συστήματος Υγείας ακόμη περισσότερο:

Οπως εξηγεί το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης, ο μοριακός αναλυτής του «Ιπποκρατείου» με τον οποίο γίνονταν αξιόπιστες μοριακές αναλύσεις για την ανίχνευση του κορονοϊού μεταφέρθηκε. Το μηχάνημα αγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή αρκετό διάστημα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και το γενικό lockdown. Στο νοσοκομείο βρίσκεται ένας αναλυτής ο οποίος δεν είναι απόλυτα αξιόπιστος, ούτε έχει μεγάλες δυνατότητες ανάλυσης αποτελεσμάτων, όπως αυτός που βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ.

Ο Πέτρος Κετικίδης εκφράζει τους φόβους του για την έλλειψη προσωπικού: «Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με τους υπόλοιπους συμβασιούχους όμως που έχουμε τι πρόκειται να γίνει; Εμείς στο «Γεννηματάς» έχουμε 19 τραυματιοφορείς. Εάν αυτοί απολυθούν κινδυνεύουμε να κάνουμε εφημερίες με έναν τραυματιοφορέα!».

● Την προσωρινή αναστολή των εργασιών της γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, όπου βρέθηκαν τα 23 κρούσματα του κορονοϊού.

efsyn.gr