Ευθέως

Ο δράκος είναι μπροστά μας!

Αν κάποιοι στη χώρα μας πιστεύουν ακόμη, μετά από όσα έχουν συμβεί και εδώ και παντού στον κόσμο, ότι ο κορονοϊός είναι παραμύθι, τότε πρέπει να προειδοποιηθούν επειγόντως ότι το “παραμύθι” ΕΧΕΙ δράκο (χωρίς εισαγωγικά)! Ο δράκος αυτός τις τελευταίες μέρες μάς δείχνει απειλητικά τα δόντια και τα νύχια του! Τα κρούσματα σημειώνουν καθημερινά νέα ρεκόρ προς τα πάνω και απλώνονται σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει πάρει την ανηφόρα για τα καλά, ενώ οι θάνατοι ολοένα και περισσότερο καταγράφονται σε διψήφια νούμερα!

Θα πει κάποιος ότι χειρότερα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και αλλού. Σύμφωνοι! Αλλά εμείς στην πρώτη φάση της πανδημίας, με τα έγκαιρα και αυστηρά μέτρα που πήραμε, είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε χαμηλά τη μεταδοτικότητα της νόσου, έτσι ώστε αποσπάσαμε θαυμασμό και επαίνους από εκείνους που έδειξαν χαλαρότητα και απρονοησία απέναντι στον τότε διαφαινόμενο κίνδυνο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι (όπως έγραψα και άλλη φορά) τίποτε δεν αποτυγχάνει τόσο όσο η επιτυχία! Μέσα στο καλοκαίρι πιστέψαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με αυτόν το δαίμονα και χαλαρώσαμε απαράδεκτα: Συνωστισμός στις παραλίες, στα κέντρα διασκέδασης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (κυρίως) και στις πλατείες. Ένας κρίσιμος αριθμός πολιτών, ιδιαίτερα νεότερης ηλικίας, αγνόησε την υποχρέωση να φοράει μάσκα και να τηρεί αποστάσεις σε σημεία έντονου συγχρωτισμού. Έτσι, βρισκόμαστε τώρα βαθιά βουτηγμένοι μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η μάσκα αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε κρίσιμο παράγοντα καταπολέμησης της διάδοσης του ιού. Εδώ δεν χωρούν εξυπνάδες και αρνήσεις του τύπου “είμαι ελεύθερος άνθρωπος σε δημοκρατικό καθεστώς και δεν επιθυμώ να φοράω μάσκα”. Αν το θέμα αφορούσε μόνο τον εαυτό του, τότε κανένα πρόβλημα , με την υποσημείωση ότι η πολιτεία δε θα είχε σε αυτήν την περίπτωση υποχρέωση νοσηλείας του! Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κανείς δεν έχει την ελευθερία να προκαλέσει τη διάδοση της νόσου. Διάβασα πρόσφατα ότι στην πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1919 βγήκε μια αφίσα στις ΗΠΑ που απεικόνιζε το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη να φοράει μάσκα και να μιλάει στο τηλέφωνο: “Γεια σας! Σας μιλάει η Ελευθερία. Η μάσκα στο πρόσωπο είναι υποχρεωτική και είναι υποχρεωτική ΤΩΡΑ!” Ας θεωρήσουμε ότι σήμερα από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται ο καθένας από εμάς και πρέπει να κάνει το καθήκον που του υποδεικνύει η Ελευθερία.

Η χώρα δεν αντέχει τις συνέπειες ενός νέου γενικού lockdown. Θα ήταν ανυπολόγιστες στο οικονομικό πεδίο. Θα ήταν καταστροφή! Κι όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο το φέρνουμε όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν δεν συνέλθουμε και δεν τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Το θέμα “επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων”, θα συμπληρώναμε νοερά το 120. άρθρο του Συντάγματός μας!

Σημείωση:

Ο τίτλος του κειμένου μου είναι από φράση που είπε χτες το πρωί στον Σκάι ο Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).