ΚΑΙΡΟΣ

Ο Καιρός στο Βόλο, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια από τις πρωινές ώρες και αυξημένες νεφώσεις από το απόγευμα και μετέπειτα χωρίς κάποια πιθανότητα φαινομένων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 16°C έως 26°C. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα 3-4 μποφόρ.

Σύμφωνα με την εξέλιξη του Τροπικού κυκλώνα ονόματι «Cassilda»:

Κακοκαιρία έπεται για την χώρα μας από την Πέμπτη και μετέπειτα όπως έχουμε ενημερώσει εδώ και μέρες με πτώση της θερμοκρασίας. 

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εντοπίζεται ανοικτά της Λιβύης και αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας. Καθώς θα “περπατάει” δια θαλάσσης υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να πάρει την μορφή μεσογειακού κυκλώνα ( medicane), όπως ονομάζεται στην μετεωρολογία και πολλά σενάρια μας βάζουν μέσα σε μια τροχιά σημαντικών φαινομενικών ειδών. 

Ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο που θα φθάνουν και τα 11 και τοπικά τα 12 μποφόρ στο Αιγαίο. Ισχυρό πλέγμα από βροχοπτώσεις έχει βάλει “στο μάτι” το Ιόνιο, την Πελοπόννησο, στερεά Ελλάδα, Εύβοια κυρίως η βόρεια, Σποράδες και Θεσσαλία κυρίως η ανατολική. Η χώρα μας θα αρχίσει να δέχεται τις πρώτες βροχές την Παρασκευή, όπου αρχικά θα ξεκινήσουμε από το Ιόνιο και σταδιακά μέχρι και το Σάββατο θα καλύψει μεγάλο κομμάτι κινούμενο ανατολικά. Το στόχαστρο της κακοκαιρίας θα είναι η Πελοπόννησος κυρίως τα νότια τμήματα της.

Μέρες τώρα αναφέρουμε μέσα από τα δελτία καιρού πως ετοιμάζεται να δημιουργηθεί μεσογειακός κυκλώνας στην Μεσόγειο όπου αρχικά φαίνονταν ένα βαθύ χαμηλό στην πορεία φάνηκε να έχει μετεξέλιξη. Είμαστε πολύ κοντά πλέον όμως τέτοιου είδους φαινόμενα και κυρίως όταν στα νερά της Λιβύης δημιουργείτε ένα χαμηλό είναι δύσκολο να προβλεφθεί με απόλυτη σιγουριά. Αυτές τις εποχές παρατηρούνται συνήθως κυκλωνικά χαρακτηριστικά καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας μαζί με το ψυχρό ρεύμα στην ατμόσφαιρα συμβάλουν και δίνουν “χέρι βοηθείας” στην δημιουργία ενός τροπικού κυκλώνα.

 Με βάση τα μοντέλα το χαμηλό τείνει να πάρει την μορφή medicane, αλλά συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε, διότι μας έχει δυσκολέψει αρκετά αυτό το σύστημα. Όσο πλησιάζουμε σιγά σιγά θα ξεκαθαρίσει αν θα μετεξελιχθεί το βαρομετρικό χαμηλό. 

Πρόγνωση: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.