ΥΓΕΙΑ

Ο ΠΟΥ αποφασίζει για την υδροξυχλωροκίνη

Εντός 24 ωρών η απόφαση για την υδροξυχλωροκίνη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα πρέπει να έχει αρκετές πληροφορίες σε 24 ώρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την αναστολή των δοκιμών του με την υδροξυχλωροκίνη για χρήση κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού δρ Σούμια Σουαμινάθαν.

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται μια εβδομάδα μετά τη διακοπή από την εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία της μεγαλύτερης μελέτης της για τη δραστικότητα του φαρμάκου αυτού κατά της ελονοσίας στη θεραπεία της Covid-19 λόγω των ανησυχιών για τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και τις αρρυθμίες σε ασθενείς.

Η απόφαση αυτή ώθησε μάλιστα αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη χρήση του φαρμάκου, το οποίο χορηγείται επίσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τη χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19.

Επιπλέον, η φαρμακοβιομηχανία Sanofi σταμάτησε προσωρινά τη στρατολόγηση νέων ασθενών της Covid-19 για τις δύο κλινικές της δοκιμές του φαρμάκου και ανακοίνωσε ότι δεν θα το προμηθεύει στο εξής για τη θεραπεία της Covid-19 μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της χρήσης του.

Ο ΠΟΥ θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τις ΗΠΑ παρά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα του κ. Τραμπ ότι διέκοπτε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Οργανισμού.

«Οι συνεισφορές και η γενναιοδωρία της κυβέρνησης και του λαού των ΗΠΑ υπέρ της παγκόσμιας υγείας επί πολλές δεκαετίες ήταν μαζικές και προσέφεραν μεγάλα οφέλη στη δημόσια υγεία παγκοσμίως», δήλωσε σχετικά ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ο ΠΟΥ θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)