ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί Κικίλια, Αρκουμανέα και Τσιόδρα για τα «ΕΟΔΥ statistics»

Στο πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει την υπόθεση να περάσει αναίμακτα για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση στέλνει την υπόθεση των greek statistics στα επιδημιολογικά δεδομένα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, στο πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει την υπόθεση να περάσει αναίμακτα για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο το μαύρο Νοέμβρη με 1780 νεκρούς και τη συνέχιση της δραματικής κατάστασης στο ΕΣΥ και τα στοιχεία της πανδημίας.

Η παρέμβαση της κας Λινού που ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα και έθεσε το θέμα ελλιπών στοιχείων λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε διαγνωστικά τεστ στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, καθώς και η παραδοχή του μέλους της Επιτροπής, Άλκη Βατόπουλου πως ενημερώνονται μία φορά την εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα στην συνεργασία ΕΟΔΥ – Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» και «κενά στην επιδημιολογική επιτήρηση» εκτιμάται πως ενέτειναν τις πιέσεις με αποτέλεσμα την προκαταρκτική εξέταση από τη Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κάδρο των ευθυνών της Κουμουνδούρου μπαίνει προς ώρας η κυβέρνηση και το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο και όχι η Επιτροπή των επιστημόνων. Και τούτο, διότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι αποκαλύψεις, η Επιτροπή καλούνταν να επιτελέσει το έργο της και να κάνει εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχοντας στη διάθεσή της είτε ελλιπή είτε και «μαγειρεμένα» στοιχεία.

Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποτέλεσε την πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου, ενώ ήδη από το πρωί της Δευτέρας συνεργάτες του κ. Τσίπρα εξετάζουν τα ενδεχόμενα περαιτέρω κλιμάκωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται σοβαρά είναι να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή ο κ. Κικίλιας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέας και ο επικεφαλής της Επιτροπής, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος για τα ελλιπή στοιχεία που λαμβάνει η Επιτροπή και βάσει των οποίων εισηγείται στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, με την κυβέρνηση σε θέση άμυνας για τις αποκαλύψεις, το αίτημα για άμεση δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής θα εντείνεται διαρκώς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βάζει στο κάδρο ευθέως και μόνο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. «Οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημοσίευσή τους θα συνιστά ομολογία ενοχής» αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέραν αυτού, η Κουμουνδούρου φαίνεται να εξετάζει και άλλες πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, καθώς το ενδεχόμενο εκούσιας ή και ακούσιας αλλοίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε μία πανδημία ξεπερνά τα στενά όρια της χώρας και έχει ήδη φτάσει ως πληροφορία και σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την ίδια ώρα, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τη διαρκή μείωση των διαγνωστικών τεστ, με επιτελείς της να αφήνουν εκ νέου αιχμές για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της συνεχιζόμενης κρίσης, αφού έτσι εμφανίζονται μειωμένα και τα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δευτέρα διενεργήθηκαν μόλις 11.372 τεστ, ενώ πέντε μέρες πριν ο αριθμός ήταν πάνω από 31.000. «Το ερώτημα που προκύπτει, είναι ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ στο 1/3, την ώρα που οι σκληροί δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) παραμένουν δραματικά υψηλοί» σχολίαζε δηκτικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

ieidiseis.gr