ΚΟΣΜΟΣ

Ο χιονιάς έχει παραλύσει την Ισπανία

Η Ισπανία έζησε την πιο κρύα νύχτα των τελευταίων δύο δεκαετιών, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Φιλομένα», η οποία πλήττει τη χώρα από την περασμένη Παρασκευή. Πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να παραμένουν παγωμένοι και κλειστοί, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν ούτε σήμερα, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet) προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα από το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την Aemet, στις έξι το πρωί της Τρίτης στην Αλάμα δε Αραγόν, στη Θαραγόθα, περιοχή γνωστή για τα θερμά νερά της η θερμοκρασία είχε πέσει στους -17,4 ºC, ενώ σε μεγάλες πόλεις, όπως η Σεγκόβια, η Κουένκα, η Τουρουέλ, η Θαραγόθα, η Γουαδαλαχάρα και η Μαδρίτη ήταν θερμοκρασία ήταν -13 βαθμοί Κελσίου, αριθμοί που είχαν να καταγραφούν από το 2001.

Έντεκα περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού εξαιτίας του ψύχους, που αναμένεται να πέσει ακόμη και στους -16 βαθμούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι μεσογειακές Βαλένθια, Βαρκελώνη, Σεβίλη και Μούρθια.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα διατηρηθούν έως και το σαββατοκύριακο, με εξαίρεση τα παράλια της χώρας και την κοιλάδα του ποταμού Έβρου στη βορειοανατολική Ισπανία, ωστόσο σημειώνουν ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 5 βαθμούς Κελσίου στην καλύτερη περίπτωση.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες
Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των ενεργειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας -οι εμβολιασμοί έχουν αναγκαστικά σταματήσει αυτή την εβδομάδα για την αποφυγή των μετακινήσεων- και του κύματος κακοκαιρίας που έχει παραλύσει τη χώρα. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και ειδικά στη Μαδρίτη δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από την επόμενη Δευτέρα.

Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης «Μπαράχας», το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της χώρας, δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του, ενώ 116 αυτοκινητόδρομοι παραμένουν κλειστοί και σε 210 είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ακόμη 568 αυτοκινητόδρομοι παρουσιάζουν προβλήματα. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Καθώς από την Παρασκευή έχουν καταγραφεί ακόμη 401 θάνατοι από την πανδημία και η υγειονομική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λόγω της κακοκαιρίας.

Ωστόσο, έχει δοθεί προτεραιότητα από τις τοπικές κυβερνήσεις να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε τρόφιμα και φάρμακα, όπου είναι αδύνατο να πάνε οι ίδιοι να τα προμηθευτούν λόγω του χιονιά, και να ανοίξουν οι δρόμοι για όλους.

efsyn.gr