ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουν-χο

Στον δημιουργό της ταινίας «Παράσιτο» (Parasite), Μπονγκ Τζουν-χο, απονεμήθηκε ο φετινός «Χρυσός Φοίνικας», στο 72ο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Κανών. Ο Αντόνιο Μπαντέρας αναδείχτηκε καλύτερος ηθοποιός για την ταινία «Pain and glory» και η Βρετανίδα ηθοποιός Έμιλι Μπίτσαμ βραβεύτηκε ως η καλύτερη ηθοποιός για την ταινία «Little Joe».

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης που κατέκτησε τον «Χρυσό Φοίνικα», τα τελευταία χρόνια κέρδισε φανατικούς θαυμαστές με το «Snowpiercer» και το «Okja». Στη βραβευμένη ταινία διατηρεί το ύφος του –κατάμαυρο χιούμορ, καταιγιστικός ρυθμός, αιχμηρή αισθητική, στιγμές σπλάτερ– για να αφηγηθεί μια ιστορία με ξεκάθαρα πολιτικό, ανθρωπιστικό νόημα.

Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, ανέκαθεν με ενέπνεε το γαλλικό σινεμά. Ευχαριστώ τους Ανρί-Ζορζ Κλουζό και Κλοντ Σαμπρόλ», είπε ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία Atlantique της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιοπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ.

«Είναι κάπως τρελό αυτό που κάνατε», ήταν η πρώτη αντίδραση της Ντιοπ, η ταινία της οποίας βασίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 2009. Το Atlantique είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

Τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους απέσπασε ο Βασίλης Κεκάτος για την ταινία του «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».

Συνοπτικά, τα βραβεία έχουν ως εξής:

Χρυσος Φοίνικας: Μπονγκ Τζουν-Χο για την ταινία “Parasite”
Μεγάλο Βραβείο: Ματί Ντιόπ για το “Atlantique”
Βραβείο της Επιτροπής: “Les Miserables” του Λατζ Λι και “Bacurau” των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες (εξ ημισείας)
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν για την ταινία “Ο νεαρός Αχμέντ”
Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για τον ρόλο του στην ταινία “Πόνος και δόξα” του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Καλύτερη Ηθοποιός: Έμιλι Μπίτσαμ για τον ρόλο της στην ταινία “Little Joe” της Τζέσικα Χάουσνερ
Βραβείο Σεναρίου: Σελίν Σιαμά για την ταινία “Portrait de la jeune fille en feu”
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση αναμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου
Ειδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν
Χρυσή Κάμερα: Σεζάρ Ντίας για το “Nuestras Madres”
Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν

Πηγή: efsyn.gr