Λόγια του Αέρα

Πάει και το Πάσχα….τώρα(;)

Πέρασε και το Πάσχα με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την τήρηση των μέτρων από την πλειοψηφία των πολιτών, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις βέβαια, όπως πάντα βέβαια.

“Μια μέρα ήταν και πέρασε μια μέρα ήταν και πάει….το θέμα είναι τώρα τι θα κάνουμε που έχουν πάρει όλοι αέρα και αρχίζουν πάλι να κυκλοφορούν, χωρίς να συμβαίνει τίποτα”. Αυτό έλεγε συμπολίτης μας, σχολιάζοντας τον μεγάλο ντόρο που δημιουργήθηκε για τα μέτρα την ημέρα του Πάσχα, αλλά και πως αντιμετωπίζει ο κόσμος γενικότερα την όλην κατάσταση.

Το Πάσχα πέρασε, τα νέα κρούσματα που δίνονται στη δημοσιότητα κάθε μέρα παρουσιάζουν είτε σταθερή, είτε φθίνουσα πορεία.Το ζητούμενο είναι τώρα τι γίνεται….Όλοι μιλάνε για την περιβόητη ανοσία της αγέλης, κάτι για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρόσφατα μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι, ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, το 2% ή το 3% έχει αναπτύξει αντισώματα, ενώ διευκρινίζεται ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας.

Αυτό μάλλον είναι κάτι που δεν καταλαβαίνει ο περισσότερος κόσμος.

Όταν μιλάμε για χαλάρωση μέτρων δεν σημαίνει και χαλάρωση πανδημίας. 

Η κάθε κυβέρνηση, έλαβε μέτρα (άλλες εγκαίρως, άλλες όχι και τόσο), προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας κάθε χώρας και να διαχειριστεί την κατάσταση της πανδημίας.

Τα σενάρια που εξετάζονται κάνουν λόγο για σταδιακά άρση μέτρων για αρχές Μαΐου στη χώρα μας, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο – άσχετα αν κάποιοι το λαμβάνουν ως δεδομένο – καθώς μην ξεχνάμε ότι τον πρώτο λόγο έχουν  οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι κι ειδικοί που εξετάζουν τα ιατρικά στοιχεία….