ΚΟΣΜΟΣ

Παζάρι για τη βίζα

Ο Ερντογάν προανήγγειλε σχέδιο δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα περιμένοντας ως αντάλλαγμα από την Ε.Ε. την άρση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων ● Τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας επισημαίνει ο Ν. Δένδιας ● Ανοιγμα της Αγκυρας προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Νέο παζάρι ανοίγει η Αγκυρα εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να καλεί τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν στην άρση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε αντάλλαγμα για το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

«Το σχέδιο δράσης θα ενισχύσει τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. και θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση των θεωρήσεων (visa), καθώς το σχέδιο ικανοποιεί τα ευρωπαϊκά κριτήρια όπως έχουν αποτυπωθεί στη Συμφωνία του 2016» δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Ντ. Ζαλκαλιάνι, στην Αγκυρα. «Μένουν ανοιχτά τέσσερα-πέντε κριτήρια, αλλά και σε αυτά έχουμε σημειώσει πρόοδο» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ζήτησε από την Ε.Ε. «ειλικρινή πολιτική βούληση».

Το σχέδιο δράσης του Τ. Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και η τελική του μορφή θα εξαρτηθεί από τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Την άλλη εβδομάδα προγραμματίζεται και η ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Οι προαναγγελίες του προέδρου της Τουρκίας, όπως σαφώς δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου, εντάσσονται στην προσπάθεια αναθέρμανσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Η Αγκυρα περιμένει ότι στις 25 Μαρτίου θα πάρει από την Ε.Ε. ως αντάλλαγμα τη «θετική ατζέντα», κάτι που και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν.

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (MED 7) ο Ν. Δένδιας επισήμανε σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας το περασμένο διάστημα (εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου) και υπογράμμισε ότι «η θετική ατζέντα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της Ε.Ε.», κάτι που όπως είπε «δεν έχει συμβεί ακόμη». Η αποκλιμάκωση ήταν αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ και της προειδοποίησης κυρώσεων από την Ε.Ε., τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ και επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς».

Πέραν του νέου διπλωματικού παζαριού που ανοίγει στην Ε.Ε., η Αγκυρα επιχειρεί νέο άνοιγμα προς την Αίγυπτο, με τον Μ. Τσαβούσογλου να καλεί το Κάιρο σε συζητήσεις για οριοθέτηση των ΑΟΖ. «Σύμφωνα με την πορεία των σχέσεών μας μπορούμε να υπογράψουμε με την Αίγυπτο συμφωνία για τα ζητήματα θαλάσσιων ζωνών» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνουν «και οι αδειοδοτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων». Στις 18 Φεβρουαρίου η Αίγυπτος παρουσίασε τα οικόπεδα για έρευνα σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές.

Στη χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων και συγκεκριμένα στο W-18 (ανατολικότερα του 28ου παράλληλου που είναι η κάθετη γραμμή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ) η Αίγυπτος ακολούθησε τη γραμμή, η οποία σύμφωνα με την Τουρκία είναι η μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών. Το οικόπεδο αυτό αφορά μικρό μέρος της μέσης γραμμής Τουρκίας-Αιγύπτου, όμως ανοίγει εκ νέου θέμα οριοθέτησης των ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Τουρκίας-Κύπρου, κάτι που η Τουρκία αρνείται να συζητήσει συνολικά.

efsyn.gr