ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Παρέμβαση Μαραβέγια για την οικονομική στήριξη των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών

Την ένταξη επιπλέον κωδικών που αφορούν δραστηριότητες ιατρικών υπηρεσιών, στη λίστα των επαγγελματιών οι οποίοι θα τύχουν οικονομικής στήριξης, εισηγήθηκε προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας. Με την πρωτοβουλία του κ. Μαραβέγια συντάχθηκαν 11 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συνυπέγραψαν την επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση.

Ειδικότερα, οι συνυπογράφοντες βουλευτές ζήτησαν να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, εξαιτίας των συνεπειών που υφίστανται από την πανδημία του κορωνοϊού, τέσσερις επιπλέον κωδικοί δραστηριοτήτων, πέραν αυτών που αρχικά είχαν ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, πρότειναν να συμπεριληφθούν οι κωδικοί: Α) Νοσοκομειακές Δραστηριότητες (86.10), Β) Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων (86.21), Γ) Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων (86.22) και Δ) Υπηρεσίες ιατρικού εργαστηρίου (86.90.15).

Το έγγραφο εστάλη στους αρμόδιους υπουργούς τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Χθες Τρίτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ένταξη των τριών εκ των τεσσάρων κωδικών, με αποτέλεσμα ο μόνος ΚΑΔ που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη να είναι ο 86.10 που αφορά τις νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι την επιστολή που συνέταξε ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Μαραβέγιας συνυπέγραψαν οι συνάδελφοί του βουλευτές: Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, Α΄ Πειραιά Νόνη Δούνια, Α΄ Θεσσαλονίκης Δ. Κούβελας, Κοζάνης Ευ. Κωνσταντινίδης, Μεσσηνίας Π. Μαντάς, Πιερίας Φ.  Μπαραλιάκος, Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, Δράμας Κων. Μπλούχος, Ηλείας Αν. Νικολακόπουλος, Δωδεκανήσου Β. – Ν. Υψηλάντης και Φθιώτιδας Θ. Χειμάρας.

Οι 12 βουλευτές αναγνωρίζουν στην επιστολή τους πως η Κυβέρνηση διαχειρίζεται μια πρωτόγνωρη κρίση και ότι τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουν, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η άμεση χορήγηση των 800 ευρώ σε όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, την παροχή τουλάχιστον των υπόλοιπων διευκολύνσεων όπως είναι η αναβολή πληρωμής των υποχρεώσεων τους σε Δημόσιο, Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, «όλες οι ιδιωτικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ – φυσικά και νομικά πρόσωπα) χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση πλήττονται οικονομικά από την επιδημία του Κορωνοϊού καθώς από την περασμένη Δευτέρα αντιμετωπίζουν αναγκαστικά μόνον επείγοντα περιστατικά.

Είναι αναμφισβήτητο πως σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας, το δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας. Είναι όμως εξίσου σαφές πως η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ένας μονομέτωπος αγώνας. Σε αυτή τη σύνθετη και δύσκολη προσπάθεια η πατρίδα μας θα χρειαστεί όλο το διαθέσιμο επιστημονικό δυναμικό της. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος να μπαίνουμε στη μάχη εξαιρώντας ή αποξενώνοντας στρατιώτες της Δημόσιας Υγείας όπως είναι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί μπορούν να προσφέρουν και η οικονομική στήριξη της ιδιωτικής ΠΦΥ αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση μιας ακόμη γραμμής άμυνας της ελληνικής κοινωνίας κατά του Κορωνοϊού».