ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Πατεράκης: Συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE – Θέμα ημερών οι υπογραφές

Οι τελικές υπογραφές απομένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για να επισημοποιηθεί η «πράσινη συμμαχία» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την γερμανική RWE, καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει αποκρυσταλλωθεί.

Βασικός κορμός της σύμπραξης είναι τα φωτοβολταϊκά, τομέας στον οποίο η RWE έχει σημαντική τεχνογνωσία. Οι εκτάσεις των ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του joint venture, χωρίς να εξαιρούνται άλλες περιοχές.

Πληροφορίες κάνουν για υπογραφή της συμφωνίας ακόμα και τον επόμενο μήνα, με «ορίζοντα» έργα ισχύος 1GW από κάθε πλευρά.

Σε πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο εκπρόσωπος της RWE Γεώργιος Πατεράκης επιβεβαίωσε ότι οι δύο εταιρείες έχουν καταλήξει στους βασικούς όρους της συμφωνίας. Μίλησε για «πολλά υποσχόμενη συνεργασία», προσθέτοντας ότι σύντομα οι δύο εταιρείες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, για την RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των ΑΠΕ, η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, καθώς χρειάζεται επενδύσεις υψηλής αξίας, ενώ η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση.

Η ΔΕΗ και RWE έχουν υπογράψει από τον περασμένο Μάρτιο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα μέχρι το 2028.

Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι 100% θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ.

Στη φωτογραφία: Στελέχη των δυο εταιρειών πλαισιώνουν τον CEO της RWE Dr. Rolf Matin Scmitz (τρίτος εξ αριστερών) δίπλα του ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο εκπρόσωπος την RWE στην Ελλάδα Γιώργος Πατεράκης.