Βολογραφήματα....

Πεντάευρα για την… τσέπη των άλλων…

Καλά είναι τα νέα για τους συνταξιούχους, που αποφάσισαν να διεκδικήσουν δυναμικά τις συντάξεις τους που έχουν περικοπεί. Συνεχώς, τα δικαστήρια επιδικάζουν ποσά που πρέπει να επιστραφούν, βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012, που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικούς.

Οι συνταξιούχοι οργανώνονται και πολύ καλά κάνουν. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ενημερώνουν, και καλά κάνουν επίσης. Ζητούν από τα μέλη τους να καταθέσουν αιτήσεις για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διεκδίκηση των περικομμένων χρημάτων κι όλη η κοινωνία είναι μαζί τους.

Όλη η κοινωνία; Σχεδόν όλη…. Γιατί υπάρχουν κι εκείνοι, που βρήκαν την τέλεια ευκαιρία να βγάλουν κι άλλα χρήματα.

Αρχικά, είχαμε τις δικηγορικές φίρμες, που ζητούσαν υπέρογκα ποσά από τους συνταξιούχους, για να συντάξουν τις αγωγές. «Μην εμπιστεύεστε τα δικηγορικά γραφεία, κάντε αιτήσεις», είναι η παραίνεση των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Εκείνο που ξέχασαν, όμως, να πουν – ή ίσως και να μην το γνωρίζουν, πράγμα που δεν είναι κατακριτέο – είναι πως άλλοι έχουν βρει τον τρόπο να πάρουν το 5ευρω από τους ανθρώπους που κατέληξαν να επιβιώνουν με 250, 300, 400 ευρώ, Κύριος οίδε πώς, και παράλληλα να συντηρούν και ολόκληρες οικογένειες. Ποιοι είναι αυτοί; Οι λογιστές φυσικά…

Οι οποίοι δέχονται να συμπληρώσουν την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ αίτηση που υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ – πάνω από 4; 5 λεπτά; δουλειά δεν είναι – και… έτσι για τον κόπο τους ζητάνε και πέντε ευρώ.

Η ντροπή σ’ αυτή τη χώρα περισσεύει. Περισσεύει από τους συνταξιούχους, που, γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν μόνοι τους την αίτηση ή δεν έχουν κάποιον δικό τους να τους βοηθήσει, απευθύνονται στους λογιστές τους και στο τέλος, συμφωνούν να τους πληρώσουν αυτά τα πέντε ευρώ, που μπορεί και να τους λείψουν τις επόμενες ημέρες. Μπορεί και από ντροπή «για τον κόπο σου παιδάκι μου…»

Σαν να μην είναι αρκετό να πληρώνουν 50ευρα κάθε χρόνο για τη φορολογική δήλωσή ή άλλα μικροποσά για εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ και όποιου άλλου εγγράφου χρειαστούν. Όχι… χρειάζονται κι άλλα χρήματα, πάντα χωρίς απόδειξη – αλήθεια, έχει πάρει κανείς απόδειξη από το λογιστή του; – ό,τι μπορεί, δηλαδή, να γίνει, γίνεται, τάχα μου για βοήθεια των «απομάχων της ζωής», στην πραγματικότητα όμως για να αυγατίζουν οι τσέπες των τρίτων σε βάρος των άλλων ανθρώπων.