ΜΑΓΝΗΣΙΑ

«Πλούσια» η δραστηριότητα του λιμενικού τον Αύγουστο – Μεγάλη η συνδρομή στις πυρόπληκτες περιοχές

Πλούσια ήταν η δραστηριότητα των λιμενικών Αρχών που υπάγονται στην 4η Περιφερειακή Διοίκηση, κατά τον μήνα Αύγουστο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνδρομή βοήθειας στους πυρόπληκτους κατοίκους της Εύβοιας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό της 4ης ΠΕΔΙΛΣ, το διάστημα από 03-08-2021 έως και 11-08-2021 έλαβαν χώρα διαδοχικές και εκτεταμένες επιχειρήσεις του λιμενικού για την από θαλάσσης εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα Λιμεναρχεία Αιδηψού, Ωρεών και Μαντουδίου, υπό την εποπτεία του διοικητή, Χρήστου Κανάκη. Στις περιοχές μετακινήθηκαν στελέχη, αλλά και πλωτά και χερσαία μέσα από τα Λιμεναρχεία Βόλου, Χαλκίδας, Στυλίδας, Σκάλας Αταλάντης, Κύμης και Σκιάθου, ενώ κινητοποιήθηκαν ιδιωτικά σκάφη και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία από την Εύβοια, καθώς και ιδιωτικά σκάφη από τη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο ομαλός και επιτυχής απεγκλωβισμός 2.870 ατόμων από τις πληττόμενες περιοχές.

Συλλήψεις και πρόστιμα

Κατά τα άλλα, από τα λιμεναρχεία της 4ης ΠΕΔΙΛΣ στη διάρκεια του Αυγούστου, συνελήφθησαν συνολικά 45 άτομα: 22 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (13 άτομα στην περιοχή του Βόλου και κατασχέθηκε ακατέργαστη κάνναβη 167,7 γραμμαρίων, κατεργασμένη κάνναβη 2,8 γραμμαρίων και κοκαΐνη 7,8 γραμμαρίων, 2 άτομα στην περιοχή της Χαλκίδας και κατασχέθηκε ακατέργαστη κάνναβη 10,9 γραμμαρίων, κοκαΐνη 2 γραμμαρίων, κεταμίνη 4,87 γραμμαρίων, έκσταση 0,30 γραμμαρίων και Xanax 2 δισκία, τέσσερα άτομα στην περιοχή της Στυλίδας και κατασχέθηκαν 79,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης), ένα άτομο στην περιοχή της Στυλίδας για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας περί άσκησης υπαίθριου εμπορίου, 22 άτομα για λοιπά αδικήματα (19 στην περιοχή του Βόλου, ένα στη Χαλκίδα και δύο) στη Κύμη).

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 68 διακομιδές ασθενών και ειδικότερα: -Πενήντα τέσσερις με ιδιωτικά σκάφη από λιμένες των Βορείων Σποράδων προς το λιμένα Βόλου. -Δεκατέσσερις με ιδιωτικό σκάφος από το λιμένα Σκύρου προς το λιμένα Κύμης.

Βεβαιώθηκαν χίλιες πεντακόσιες είκοσι δύο (1522) παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Πραγματοποιήθηκαν 49 έλεγχοι μέθης.

Πραγματοποιήθηκαν 83 έλεγχοι εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου σε Επιβατηγά / Οχηματαγωγά πλοία και Κ.Υ.Ε.

Λιμενική Αστυνομία

Στο πλαίσιο της Λιμενικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν συνολικά 444 παραβάσεις. Ειδικότερα:

– 285 παραβάσεις Γενικού Κανονισμού Λιμένα.

– Οκτώ παραβάσεις βάσει του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

– 104 παραβάσεις λοιπών διατάξεων.

– 47 Αλιευτικές παραβάσεις, από τις οποίες κατασχεθήκαν διάφορα αλιευτικά εργαλεία και συνολική ποσότητα εβδομήντα κιλών, αλιευμάτων διαφόρων ειδών. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 48.069 € ευρώ.

Διαχείριση περιστατικών έρευνας και διάσωσης:

– H Λιμενική Αρχή Βόλου επιλήφθηκε σε ένα περιστατικό προσάραξης ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Καλών Νερών Μαγνησίας με έναν επιβαίνοντα καθώς επίσης και σε ένα ακυβέρνητο επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Αγκίστρι εντός Παγασητικού κόλπου με μοναδικό επιβαίνοντα τον κυβερνήτη του.

– H Λιμενική Αρχή Ερέτριας επιλήφθηκε σε ένα περιστατικό προσάραξης επαγγελματικού τουριστικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Πεζονήσι με μια επιβαίνουσα.

– Η Λιμενική Αρχή Σκύρου επιλήφθηκε σε ένα περιστατικό ταχυπλόου σκάφους σε δυσχερή θέση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με δύο επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή Ναυάγιο και σε ένα περιστατικό «ανθρώπου στη θάλασσα» από ιστιοφόρο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Τρίστομο

-Η Λιμενική Αρχή Αλοννήσου επιλήφθηκε σε περιστατικό ιστιοφόρου σκάφους σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή Πατητήρι, με πέντε επιβαίνοντες και σε ένα περιστατικό ακυβερνησίας ταχυπλόου σκάφους στην θαλάσσια περιοχή Νήσου Περιστέρας με δύο επιβαίνοντες .

Έλεγχοι εφαρμογής μέτρων περιορισμού covid-19

Για την διαπίστωση της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά τον μήνα Ιούλιο διενεργήθηκαν συνολικά:

i) 5.095 έλεγχοι σε δρομολογημένα επιβατηγά πλοία καθώς και σε τουριστικά ημερόπλοια, τόσο προ απόπλου όσο και εν πλω, από τους οποίους βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 1.150 €.

ii) 311.329 έλεγχοι των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, διαπιστώθηκαν είκοσι πέντε παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 8.100 ευρώ, ενώ απετράπη η επιβίβαση στα πλοία 1.735 επιβατών, λόγω έλλειψης απαιτούμενων εγγράφων – δικαιολογητικών για την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία.