ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας του Βελγίου: «Ζητώ συγγνώμη που παραβίασα την καραντίνα για να πάω σε πάρτι»

Ο πρίγκιπας Γιοαχίμ του Βελγίου παραβίασε την καραντίνα ταξιδεύοντας έως την Ισπανία καθώς ήταν ένας από τους προσκεκλημένους σε πάρτι στην Κόρδοβα. Αφότου νόσησε με ήπια συμπτώματα από τον ιό, ο πρίγκιπας του Βελγίου ζήτησε άφεση αμαρτιών από τους συμπατριώτες του.

«Μετανιώνω βαθιά για τις πράξεις μου», ανέφερε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του.

Ο 28χρονος πρίγκιπας ταξίδεψε από το Βέλγιο στην Ισπανία για να πάει σε πάρτι στις 26 Μαΐου στην Κόρδοβα.

Όπως αναφέρουν ισπανικά δημοσιεύματα, ο πρίγκιπας -ο μικρότερος γιος της πριγκίπισσας Άστριντ και ανιψιός του βασιλιά Φιλίππου– ήταν ένας από τους 27 που πήγαν στο πάρτι.

Στην Κόρδοβα, λόγω της καραντίνας απαγορεύονταν οι συναθροίσεις άνω των 15 ατόμων.

«Ζητώ συγγνώμη γιατί δεν σεβάστηκα όλα τα μέτρα της καραντίνας κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, δεν ήθελα να προσβάλω κάποιον», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρίγκιπας. Το παλάτι επιβεβαίωσε ότι πρίγκιπας ήταν στο πάρτι αλλά δεν διευκρίνισε πόσα άτομα συμμετείχαν.

Έρευνα για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει η αστυνομία της Ισπανίας. Όσοι παραβίασαν τους κανόνες της καραντίνας κινδυνεύουν με πρόστιμο από 600 έως 10 χιλιάδες ευρώ, σχολιάζουν τα ισπανικά ΜΜΕ.

«Όσοι πήγαν στο πάρτι είναι σε καραντίνα», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Κόρδοβα, Ραφαέλα Βαλενσουέλα.

Ο Βέλγος πρίγκιπας, ο δέκατος στη σειρά διαδοχής του θρόνου του Βελγίου, λέγεται ότι έχει ήπια συμπτώματα και παραμένει στην Ισπανία, σύμφωνα με το παλάτι.

Σχολιάζοντας την παραβίαση της καραντίνας, η εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Κόρδοβα έκανε λόγο για απόλυτα ανεύθυνη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να προκαλέσει έξαρση των κρουσμάτων και να έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή σε πιο αυστηρό lockdown.

«Αισθάνομαι έκπληκτη και θυμωμένη. Ένα γεγονός σαν αυτό ξεχωρίζει σε μια στιγμή εθνικού πένθους για τόσο πολλούς νεκρούς», τόνισε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι  στην Ισπανία είναι σε εξέλιξη το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Η ιβηρική χώρα είναι ανάμεσα σε εκείνες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.

Μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί πάνω από 240 χιλιάδες κρούσματα και 27.127 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

protothema