ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Την αρχή της μυστικότητας επικαλείται η Τουλουπάκη για τα έγγραφα του FBI

Την αρχή της μυστικότητας επικαλείται η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να αποφύγει την διαβίβαση του συνόλου της δικογραφίας Novartis στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία απο τον «μηχανισμό Ρασπούτιν».

Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι η εισαγγελέας για να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία της επικαλείται έγγραφη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σε ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης αναφορικά με την πορεία ποινικής δικογραφίας για ξυλοδαρμό διαιτητή. Ωστόσο, η απάντηση του υπουργού αφορούσε το πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι μια προανακριτική διαδικασία. Ειδικότερα ο υπουργός επισήμαινε: «Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές γνωστοποιούν στοιχεία σχετικά με την πορεία ποινικών υποθέσεων αποκλειστικά στο πλαίσιο που επιτάσσουν οι διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επί σκοπώ διασφαλίσεως της αποτελεσματικότητας των εκάστοτε νόμιμων ενεργειών τους. Η υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 241 ΚΠΔ για την τήρηση της αρχής της μυστικότητας στην προανάκριση/ανάκριση, απαγορεύει τη γνωστοποίηση σε τρίτους στοιχείων και των πορισμάτων αυτής απο τους εντεταλμένους να διενεργούσουν ανακριτικές πράξεις, υπο την έννοια ότι οι εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας δικογραφίες δεν επιτρέπεται να είναι προσιτές σε οποιονδήποτε».

Πέραν αυτών, η κυρία Τουλουπάκη επιχειρεί να προσπεράσει και την αυστηρή επιστολή που της απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής υποστηρίζοντας ότι ο έμπειρος εισαγγελέας επισημαίνει την ανάγκη διαβίβασης «κάθε κρίσιμου εγγράφου» και όχι του συνόλου της δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζαχαρής τόνιζε: «από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειας μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων […] κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσοι προς ημάςμ όσον και προς τον πρόεδρο της ανωτέρω Ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Αναλυτικά η επιστολή με ημερομηνία 25.2.2020 της κυρίας Τουλουπάκη προς την προανακριτική της Βουλής την οποία κοινοποιεί και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο αναφέρει:

«Με αφορμή το αίτημά της Επιτροπής σας, επι του με αρ. Πρωτ. ΑΠ 65/24-2-2020 εγγράφου σας, με το οποίο ζητείτε αντίγραφα του συνόλου της δικογραφίας επί της υπόθεσης γνωστής ως Novartis, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η σχετική ποινική δικογραφία για την υπόθεση Novartis, εκκρεμεί στο στάδιο της προανακριτικής εξέτασης, η οποία διέπεται απο την αρχή της μυστικότητας (άρθρο 241 ΚΠΔ). Η αρχή της μυστικότητας έχει την έννοια ότι οι εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας δικογραφίες, δεν επιτρέπεται να είναι προσιτές σε οποιονδήποτε. Αυτή είναι και η άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτών του κόμματος “Ελληνική Λύση” για την υπόθεση ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου (ιδ. Σχετικά δημοσίευμα εφημερίδας Μακεδονία απο 5-12-2019). Συνεπώς, έχουσα η Επιτροπή σας τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, δικαιούται να ζητεί τη διαβίβαση συγκεκριμένων εγγράφων έτερης δικογραφίας, εφόσον η αναζήτηση αυτών κρίνεται αναγκαία για τη διερεύνηση της υπόθεσης που εξετάζει. Αυτό αναφέρεται, άλλωστε, και στο σχετικό με αρ. Πρωτ. 1356Α απο 17.2.2020 έγγραφοι του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Ζαχαρή προς εμάς, με κοινοποίηση στην Επιτροπή σας, στο οποίο ο κ. Εισαγγελέας αναφέρεται σε “κάθε κρίσιμο έγγραφο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας” και όχι στο σύνολο της δικογραφίας, όπως εκθέτετε στο έγγραφό σας. Επισημαίνεται σχετικά, ότι οι Αντεισαγγελείς του Α.Π. κ.κ. Ε. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης, πάντοτε ζητούν από εμάς συγκεκριμένα στοιχεία της δικογραφίας και δεν έχουν ζητήσει το σύνολο της δικογραφίας. Επίσης, τονίζεται για άλλη μια φορά ότι τμήματα της συνολικής υπόθεσης Novartis εκκρεμούν ενώπιον ανακριτών του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε».

protothema