Featured ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Θέμα ωρών η ανακοίνωση του ονόματος από το Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης του υποψήφιου για την Προεδρία πολύ νωρίτερα από την συνταγματική προθεσμία
Πολύ κοντά στην «ώρα» αποκάλυψης του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε να σβήσει άμεσα η ονοματολογία γύρω από την κορυφαία θεσμική διαδικασία βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, το Μέγαρο Μαξίμου.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο όνομα αλλά και ότι εισήλθε σε ρότα ψήφισης ο νέος εκλογικός νόμος -πράξη που η κυβέρνηση επέλεξε να προηγηθεί της προεδρικής εκλογής- οδηγεί πιθανώς στην επίσπευση της επίσημης ανακοίνωσης. Το σήμα της εκκίνησης για τις επίσημες ανακοινώσεις έκανε άλλωστε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας η ανακοίνωση του ονόματος από τον πρωθυπουργό μπορεί να γίνει «από τώρα μέχρι την συνταγματική προθεσμία» – δηλαδή μέχρι τις 13 Φλεβάρη.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, παρότι προσανατολιζόταν στο να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» λίγο πριν ή μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, εξετάζει τώρα όλα τα σενάρια. Σοβαρό κίνητρο για την άμεση ανακοίνωση, ακόμη και εντός των προσεχών ημερών ή …ωρών, αποτελεί η άποψη ότι η ονοματολογία, όσο συνεχίζεται, «πληγώνει» την κορυφαία διαδικασία και τον στόχο της κυβέρνησης η πρότασή της να συναντήσει ανεμπόδιστα κλίμα ευρείας αποδοχής.

“Δεν πέφτω στον πειρασμό της ονοματολογίας”, επέμενε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επανεκλογής του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος μετά και την σημερινή επισήμανση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την …ώρα των ανακοινώσεων, προβλέπει γρήγορες εξελίξεις αλλά σημειώνει ότι οι κορυφαίες κινήσεις δεν γίνονται πριν μπουν όλα τα κομμάτια στο ίδιο παζλ. Που σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει δια διαγγέλματος την τελική του επιλογή, όταν κρίνει ότι έχουν προηγηθεί όλες οι αναγκαίες κινήσεις- όπως για παράδειγμα η ενημέρωση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τις προθέσεις του.

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαρχής υιοθετήσει συγκεκριμένα κριτήρια για την αναζήτηση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Εκτιμά δε, ότι έχει ήδη εξετάσει σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα απαντώντας σε κάθε δίλημμα που εμφανιζόταν με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Υπενθυμίζοντας για παράδειγμα την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη για την καταψήφιση Παυλόπουλου προ πενταετίας- εκτιμά ότι ισχύει στο ακέραιο και αποτελεί και σήμερα για τον πρωθυπουργό μια σταθερή βάση για την σφραγίδα που ο ίδιος θέλει να βάλει στη νέα πολιτική περίοδο.

Το πρώτο κριτήριο Μητσοτάκη παραπέμπει σε πολιτικό πρόσωπο, όχι απαραίτητα με την στενή έννοια του όρου. Σε ένα πρόσωπο με διακριτά πολιτικά χαρακτηριστικά που όπως επαναλαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «να ενώνει όλους τους Έλληνες». Το αν προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο ή το κέντρο μένει να αποδειχθεί, παρότι οι τελευταίες ενδείξεις συγκλίνουν σε μια επιλογή ευρείας αποδοχής. Σε αυτήν την περίπτωση η κυρία Γεννηματά θα στηρίξει την επιλογή Μητσοτάκη. Στην αντίθετη περίπτωση, το ΚΙΝΑΛ θα επιλέξει την μετωπική σύγκρουση με την κυβερνητική πλειοψηφία και η ηγεσία του θα καταθέσει την δική της πρόταση για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Το δεύτερο κριτήριο αφορά στις επιστημονικές περγαμηνές και το διεθνές κύρος που θα πρέπει να έχει στη φαρέτρα του ο υποψήφιος ή η υποψήφια για την Προεδρία και το τρίτο συνδέεται με την βαθιά γνώση του προτεινόμενου των γεωπολιτικών συνθηκών και των διεθνών συμβάσεων, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στην Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι η προοδευτική παράταξη «έβαλε πλάτη» για την διάσωση της χώρας όταν βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού κι ότι η κατεύθυνση που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το «καθεστώς» και τις εικόνες που διαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό της αντιπαλότητας τα χρόνια της πολυετούς κρίσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσδοκά την αναβάθμιση του ρόλου του Κινήματος Αλλαγής μέσω του προσώπου που αποτελεί την τελική επιλογή του πρωθυπουργού. Έχει εναντιωθεί στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου που εισηγείται η Κουμουνδούρου και έχει ταυτόχρονα αποσαφηνίσει την θέση της όσον αφορά στις κομματικές υποψηφιότητες από την γαλάζια παράταξη.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας επανέλαβε την θέση του υπέρ της επανεκλογής Παυλόπουλου και με «επιθετική» διάθεση διαμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα καλλιστεία και την ονοματολογία. Οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει το θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου”.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. «Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις», κατέληξε απαυθυνόμενος στα στελέχη της Κουμουνδούρου. Τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας στο ενδεχόμενο να μην ταυτίζεται η τελική επιλογή Μητσοτάκη με την επανεκλογή Παυλόπουλου;

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ δική του υποψηφιότητα- εφόσον βέβαια ο κ. Παυλόπουλος δεν αποδεχθεί την πρόταση για την επανεκλογή του μόνο από την Κουμουνδούρου.

Ποια ονόματα ακούγονται
Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ έχει υπογραμμίσει την προϋπόθεση για να στηρίξει την πρωθυπουργική επιλογή: ο υποψήφιος να ήταν ανάμεσα στους ενεργούς παρόντες στα χρόνια της κρίσης. Έχει εν τω μεταξύ εισηγηθεί δημοσίως να προταθεί ένας από τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τους κ.κ Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο, ενώ εξακολουθεί να στηρίζει αναμφισβήτητα την ανάδειξη μιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα. Ακούγεται έντονα το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου, της επίσης πρώην επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη ή η πρόταση υπέρ της Μαρίας Ευθυμίου, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου κα.

Ιδιαίτερης σημασίας για την απάντηση στον γρίφο θεωρείται επίσης η πρόσφατη επισήμανση του πρωθυπουργού με αποδέκτες και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα εντός και εκτός τω τειχών ότι όποιος καταψηφίσει την πρότασή του θα πρέπει να βρει πολύ πειστικά επιχειρήματα για να “δικαιολογήσει¨την στάση του.

Το κλίμα των ημερών δείχνει δε ότι η πιθανότητα επιλογής ενός γαλάζιου στελέχους με μακρά κομματική διαδρομή απομακρύνεται όλο και πιο πολύ κι ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει αρκετούς λόγους να ψηφίσει υπέρ της απόφασης του Κ. Μητσοτάκη. Αρκετοί στοιχηματίζουν δηλαδή ότι ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στην στήριξη του ΚΙΝΑΛ με την πεποίθηση ότι διευκολύνει την πολιτική στρατηγική που ακολουθεί με ορίζοντα τις επόμενες (διπλές) εκλογές και προφανή στόχο την εξουδετέρωση της δυναμικής επανεκκίνησης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ζυμώσεις πάντως που συνεχίζονται, όταν “σταματούν” στο γαλάζιο στρατόπεδο εστιάζουν στα σενάρια γύρω από το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σταύρου Δήμα, ενώ όταν ποντάρουν στην μη κομματική επιλογή θέλουν στο δρόμο προς το Προεδρικό Μέγαρο τον πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό, Τάσο Γιαννίτση, τον καθηγητή και πρόεδρο του ΕυρωπαΪκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, τον καθηγητή και πρόεδρο στο ΕυρωπαΪκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνο Σισιλιάνο κα. Εντός του πλαισίου που αφορά στους προερχόμενους από την κεντροαριστερά είναι τα ονόματα του Γιάννη Μανιάτη, του Αλέκου Παπαδόπουλου και άλλων.

Πηγή: ethnos.gr