Βολογραφήματα....

Πόλεμος πάνω από το δισκοπότηρο…

Χαμούλης τις τελευταίες ημέρες με το αν πρέπει να μεταλαμβάνουν οι χριστιανοί το «σώμα και αίμα Χριστού» από το ίδιο κουτάλι, ενώ ο κορωνοϊός καλπάζει σαν τον… ιππότη της Αποκάλυψης και απειλεί να πάρει κεφάλια.

Η ελληνορθόδοξη Εκκλησία στον… κόσμο της, επιμένει πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τη μετάληψη και πως η πίστη θα σώσει τους Χριστιανούς. Δηλαδή, αν μεταλάβεις και δεν προσβληθείς, τότε πιστεύεις πολύ, αν πάλι αρρωστήσεις σόρι, αλλά το πιστόμετρο δεν έπιασε κόκκινο και δεν είναι δικό μας το πρόβλημα, καλά να πάθεις. Επικίνδυνη και με πλήρη απουσία συναίσθησης του ρίσκου η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί, για να μην πούμε για φαινόμενα τύπου Αμβρόσιος, που συστήνουν στον κοσμάκη το φλιτ με τον αγιασμό για να μην κολλήσει κι όμως αφήνεται ελεύθερος να τα λέει, χωρίς να αντιμετωπίζεται σοβαρά.

Κι ενώ ο… πόλεμος πάνω από το δισκοπότηρο καλά κρατεί, η ελληνική κοινωνία αποκαλύπτει ακόμη μία φορά το μέγεθος της επιλεκτικής της ευαισθησίας και της τεράστιας υποκρισίας της.

Σαν να είναι η μετάληψη ο ουάν εντ όνλι κίνδυνος μετάδοσης του ιού, αφού κατά τα άλλα προσέχουμε όλοι και προστατευόμαστε επαρκώς. Ξεχάσαμε, μάλλον, τις Αποκριές, κάπου παράπεσε αυτή η πληροφορία, μάλλον εκεί που πίνουμε όλοι το ποτό μας αμέριμνοι στα μπαρ ή παρακολουθούμε ταινία στους κινηματογράφους.

Ναι, να χρησιμοποιήσει η εκκλησία κουταλάκια μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία, αυτή είναι η σωστή και υπεύθυνη στάση που θα περιμέναμε να κρατήσει. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ζητήσουμε όλοι να ληφθούν εξίσου δραστικά μέτρα για τα μπαρ, τις καφετέριες, τις ταβέρνες, τα θέατρα και τους κινηματογράφους γιατί κι εκεί ο κίνδυνος δεν είναι μικρότερος.

Διαφορετικά, το μόνο που γίνεται είναι να κερδίζουν έδαφος ο διχασμός και η ανοησία, χωρίς τελικά να έρχεται κάποιο αποτέλεσμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Δ. ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ