Featured ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα κάνει Χριστούγεννα η Ευρώπη εν μέσω πανδημίας

Σε συνθηκές μερικού lockdown και με ολιγοήμερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων την περίοδο των γιορτών θα κάνουν Χριστούγεννα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω του δεύτερου και φονικότερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στην Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα πολλών φάσεων για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο.

Από τότε ανοίγουν οι μικρές επιχειρήσεις, οι χώροι λατρείας ενώ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ. και για τρεις ώρες.

Τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι αθλητικές αίθουσες και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά «ανεξάρτητα από το μέγεθός τους» έως τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου και θα ενισχυθούν από το κράτος.

Κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα ανοίξουν από τις 15 Δεκεμβρίου. Από τότε θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9:00 μ.μ. έως τις 7:00 π.μ.

Από τις 24 έως τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, θα απαγορεύονται όμως οι συναθροίσεις.

Περίπου στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα, ανοίγοντας εστιατόρια, μπαρ, αθλητικές αίθουσες και νυχτερινά κέντρα. Προϋπόθεση είναι να παραμείνουν τα κρούσματα κάτω από 5.000 την ημέρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός και το πρόγραμμα εμβολιασμού που οργανώνεται, αρχής γενομένης από το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, θα είναι «τάχιστο και μαζικό». Προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι.

Βρετανία: Μέχρι τρεις οικογένειες για πέντε ημέρες

Μετά την απόφαση για άρση του lockdown, στις 2 Δεκεμβρίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίστηκε σήμερα μία κοινή στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην περίοδο των Χριστουγέννων όσο στην Αγγλία, όσο και σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Έτσι, μέχρι τρεις οικογένειες θα μπορούν να συναντηθούν από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου σε σπίτι για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Οι συναντήσεις θα μπορούν να γίνουν σε σπίτια, εξωτερικούς χώρους παμπ ή σε λατρευτικούς χώρους, όχι όμως σε χώρους δεξιώσεων ή χώρους φιλοξενίας.

«Δεν μπορεί να είναι «κανονικά» Χριστούγεννα, αλλά καθώς πλησιάζουμε την εορταστική περίοδο, εργαζόμαστε στενά μαζί για να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι οικογένειες και οι φίλοι να βλέπουν ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν είναι για μικρό χρονικό διάστημα, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να είμαστε περιορισμένοι και προσεκτικοί» αναφέρεται σε σχετική κοινή δήλωση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε χθες στο κοινοβούλιο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που θα τεθούν σε εφαρμογή όταν λήξει το γενικό lockdown στην Αγγλία, στις 2 Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας όμως ότι σε ορισμένες περιοχές αντί να χαλαρώσουν, μπορεί να ενισχυθούν.

Η ανακοίνωση που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός μέσω τηλεδιάσκεψης για το χειμερινό σχέδιο της κυβέρνησής του διακόπηκε απότομα λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στον ήχο. Ωστόσο ο Τζόνσον πρόλαβε να δηλώσει ότι είναι ορατή πλέον η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας, αν και τα φετινά Χριστούγεννα, δεν θα είναι φυσιολογικά.

Γερμανία: Χαλάρωση περιορισμών μόνο στις γιορτές

Στη Γερμανία, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, όπως τη χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις προτάσεις τους θα τις συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο, Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές δύο είναι μέχρι στιγμής οι βασικές ρυθμίσεις για τις οποίες επικρατεί συμφωνία.

Η πρώτη, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προβλέπει ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου θα επιτρέπονται ιδιωτικές συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα. Από αυτό τον περιορισμό εξαιρούνται παιδιά ως 14 ετών. Οι πρωθυπουργοί συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν οικειοθελώς πριν τις γιορτές για μερικές ημέρες σε καραντίνα.

Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει ότι τις προάλλες της Πρωτοχρονιάς μεν θα επιτρέπονται πυροτεχνήματα, αλλά όχι σε πολυσύχναστες πλατιές και σε κεντρικούς δρόμους. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Για όλο το υπόλοιπο διάστημα προβλέπονται αυστηρότερες ρυθμίσεις. Το μερικό Lockdown παρατείνεται ως τις 20 Δεκεμβρίου. Εξαιρέσεις επιτρέπονται για περιοχές όπου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι «αισθητά» κάτω των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας. Οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική όπως και σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας. Σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές από την πρώτη τάξη γυμνασίου. διδασκαλία στα πανεπιστήμια θα γίνεται σχεδόν μόνο μέσω του διαδικτύου.