ΚΑΙΡΟΣ

Σάκης Αρναούτογλου: Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα ρίξει χιόνι

Σε ποιες περιοχές θα υποχωρήσει ο υδράργυρος κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Πού αναμένονται πιο έντονες βροχές και χιόνι.

Για αλλαγή του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αρκετά τμήματα της ελληνικής επικράτειας, κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου, σημειώνοντας τις περιοχές όπου θα έχουμε χιονοπτώσεις.

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί στη Θράκη, ενώ στον Έβρο θα έχουμε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο της δημόσιας τηλεόρασης:

Ο καιρός το πρωί του Σαββάτου
Περισσότερη συννεφιά θα έχουμε τις επόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυτά τα σύννεφα θα δώσουν επιλεκτικά κάποια φαινόμενα. Όχι κάτι το σημαντικό από πλευρά βροχοπτώσεων.

Βέβαια περιοχές όπως η ανατολική γενικά Θεσσαλία θα δεχθεί και πάλι τις πιο αξιόλογες βροχές, τη μερίδα του λέοντος από πλευράς βροχοπτώσεων.

Άστατος θα είναι καιρός το πρώτο μισό του Σαββάτου σε μεγάλο κομμάτι της χώρας. Τα περισσότερα σύννεφα μαζεύονται στη βορειοανατολική Ελλάδα, όπου θα έχουμε ελαφρώς πιο αξιόλογα φαινόμενα, ακόμα και με τη μορφή χιονιού, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τις πρωινές ώρες, στη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει μεν συννεφιά, κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένη, αλλά δύσκολα αυτή θα δώσει κάτι το ιδιαίτερο.

Αυτό δεν θα ισχύει όμως για περιοχές πολύ ανατολικές της Θράκης και κυρίως για την περιοχή του Έβρου, όπου θα βγάλει κάποιες τοπικές βροχές στα βόρεια τμήματά του.

Στα βόρεια τμήματα του Έβρου, όμως, δεν αποκλείεται να είναι οι βροχές λίγο περισσότερες, ελαφρώς πιο έντονες και να συνοδεύονται και με κάποια αστραπόβροντα.

Στη Θεσσαλία θα έχουμε κάποια συννεφιά, άρα οι περιοχές που συνεχίζουν να έχουν σεισμικές δονήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από κάποια φαινόμενα.

Πιο δυτικά, κυρίως στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, στα Επτάνησα και από την Ήπειρο, στη δυτική ορεινή Θεσσαλία και στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της Στερεάς θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, ίσως έχουμε και κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις, σε μεγάλα, όμως, υψόμετρα.

Στη νοτιοανατολική Στερεά, στην Εύβοια, μέχρι και τις Σποράδες, σε μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου, Κυκλάδες, Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, τα σύννεφα δεν αποκλείεται μα αφήσουν ακόμα και πιο τοπικά και πιο ασθενή φαινόμενα.

Ίσως κάποια ψιχάλα ή πιο ασθενή τοπική βροχή, γενικά πολύ μικρής διάρκειας. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τα βόρεια τμήματα των Δωδεκανήσων μέχρι και τη Λέσβο, ο καιρός θα είναι πιο άστατος απ’ ό,τι στις νότιες και στις υπόλοιπες και ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.

Εδώ, τις πρωινές-προ μεσημβρινές ώρες τα σύννεφα θα πρέπει να φέρουν κάποιες ελαφρώς πιο δυνατές βροχές, με τη μορφή, όμως, μπόρας.

Ο καιρός το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα
Μετά το μεσημέρι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας και στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν αρκετά ως πολύ.

Όσο πιο νότια-νοτιοανατολικά, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Θα παραμείνει κατά διαστήματα και κατά τόπους κάποια συννεφιά, αλλά αυτή κυρίως στα βουνά, στα ορεινά τμήματα, από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά, δεν αποκλείεται να αφήσει κάποιας μικρής διάρκειας τοπικού χαρακτήρα μπόρες.

Στη υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, θα υπάρξουν αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα.

Αντίθετα, από την Ανατολική Μακεδονία, από τη Χαλκιδική προς τον Έβρο, ο καιρός θα γίνεται ολοένα και πιο κλειστός, πιο βαρύς, όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα.

Θα βγάλει κάποιες βροχές, ασθενούς ως και μέτριας έντασης και κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις μέχρι και το απόγευμα, ακόμα και πάνω από τα 900 με 1.300 περίπου μέτρα.

Όσο πιο ανατολικά, τόσο περισσότερο θα είναι το κρύο πιο έντονο και γι’ αυτό τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι χαμηλότερα, για παράδειγμα στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο καιρός το βράδυ του Σαββάτου
Στις βραδινές-νυχτερινές ώρες, σχεδόν όλη η Δυτική Ελλάδα, όλη σχεδόν η νότια και ανατολική νησιωτική χώρα και νότια ηπειρωτική, θα έχουν λίγες συννεφιές, τοπικά αυξημένες.

Στη Θράκη θα διατηρηθούν μέχρι και αργά το βράδυ κάποιες τοπικές και κάποιες χιονοπτώσεις και ακόμα χαμηλότερα ίσως να προλάβει να χιονίσει -να «πασπαλίσει» καλύτερα- ακόμα και από τα 600 με 700 μέτρα.

Τοπικές βροχές θα σημειώνονται σιγά-σιγά προς τις βραδινές χώρες και σε περιοχές της νότιες της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως στη Χαλκιδική.

Ενώ, από την Εύβοια, Σποράδες, μέχρι και τη Μαγνησία και τα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, θα ξεκινήσουν βροχές οι οποίες θα είναι περισσότερες, πιο δυνατές, όσο θα πηγαίνουμε προς τις βραδινές-νυχτερινές ώρες του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής.

Δεν αποκλείεται αργά τη νύχτα να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές και στην υπόλοιπη ανατολική-βορειοανατολική Στερεά.

Οι Θερμοκρασίες
Δύσκολα φαίνεται να κατεβαίνει ο υδράργυρος κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών του Σαββάτου κάτω από το μηδέν. Σε αυτό θα συμβάλει η συννεφιά η οποία θα αρχίσει να πυκνώνει μέσα στη νύχτα, σχεδόν παντού.

Και έτσι, κατά μέσο όρο μπορεί να έχουμε +1 ως +2 βαθμούς στις ορεινότερες περιοχές, 3 με 7 βαθμούς στα υπόλοιπα πεδινά ηπειρωτικά, γύρω στους 13 με 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου, 8 βαθμούς στο εσωτερικό κομμάτι της Κρήτης, ακόμα και στα πεδινά.

Στις βορειότερες και νοτιότερες παράκτιες περιοχές της Κρήτης υπολογίστε ανάλογες θερμοκρασίες με αυτές των υπολοίπων νησιωτικών τμημάτων του Αιγαίου Πελάγους.

Το μεσημέρι και πάλι δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη πτώση η θερμοκρασία.

Μέχρι και το μεσημέρι, θα έχουμε και δεκάρια και δωδεκάρια στα ορεινά, δεκαεξάρια-δεκαεπτάρια-ως και εικοσάρια σε αρκετές περιοχές.

Ακόμα και στα ηπειρωτικά τμήματα τα ανατολικά, δεκαοκτάρια-δεκαεννιάρια, εικοσάρια στην περιοχή της βόρειας Κρήτης.

Ο βοριάς, όμως, θα κάνει την εμφάνισή του στη Θράκη, στα βόρεια-ανατολικά, μετά το μεσημέρι.

Και έτσι, οι Θρακιώτες θα είναι οι πρώτοι που θα νιώσουν τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητότατη πτώση, της τάξεως των 7 ως και 8 βαθμών, όσο θα βαδίζουμε προς τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

ieidiseis.gr