ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΣΕΠΕ: 5.150 έλεγχοι τον Μάρτιο – Βροχή τα πρόστιμα σε εμπόριο και εστίαση

5.150 έλεγχοι από τον ΣΕΠΕ κατά τον μήνα Μάρτιο – Επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ
Μέσα σε έναν μήνα επιβλήθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε 5.150 ελέγχους που έγιναν από το ΣΕΠΕ. Ένας στους 10 ελέγχους κατέληξε σε πρόστιμο, με το 50% των προστίμων να είναι σε επιχειρήσεις της εστίασης, του λιανεμπορίου και των μεταφορών.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

5.150 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 502 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει το 1,8 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τον Μάρτιο.

Στο επίκεντρο των ελέγχων του ΣΕΠΕ βρέθηκαν αφενός οι κλάδοι όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία προηγούμενων ετών αλλά και την ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας), αφετέρου οι επιχειρήσεις όπου ο κίνδυνος διασποράς του κορoνοϊού είναι αυξημένος.

Όσον αφορά στις παραβάσεις:

58 περιπτώσεις αφορούσαν σε απασχόληση εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελούσε σε αναστολή
115 περιπτώσεις αφορούσαν σε μη τήρηση των γενικών κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία
323 περιπτώσεις την μη τήρηση των υπολοίπων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (εκ των οποίων 48 πρόστιμα επιβλήθηκαν για αδήλωτη εργασία, κυρίως στο εμπόριο και την εστίαση).
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν ιδίως στους κλάδους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των μεταφορών, του χονδρεμπορίου, των καταλυμάτων, των προσωπικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας τροφίμων, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των ταχυδρομικών – ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, πάνω από τα μισά πρόστιμα αφορούσαν σε εστίαση, λιανεμπόριο και μεταφορές.

ethnos.gr