ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Τουρκία

Η χρονιά του 2020 ήταν μία από τις χειρότερες στην παγκόσμια ιστορία, με τον κορωνοϊό να επηρεάζει σε δραματικό βαθμό τόσο την κοινωνική ισορροπία, όσο και τον τομέα του εμπορίου, όπως την παραγωγή και διάθεση των νέων μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η πλειοψηφία των χωρών είδαν τα ποσοστά στις συνολικές πωλήσεις και ταξινομήσεις να πέφτουν σημαντικά, καθώς το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών μειώθηκε, καθώς ουδείς γνώριζε και γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα που ανακοίνωσε η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), τα οποία δείχνουν ότι για το 2020 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) μειώθηκαν σε ποσοστό 24,35% με 11,96 εκατομμύρια οχήματα, έναντι των περίπου 15,8 εκατομμυρίων που είχαν πουληθεί το 2019.

Όμως υπάρχουν και χώρες, όπως η γείτονα Τουρκία, όπου είδε το ποσοστό των νέων ταξινομήσεων να αυξάνεται στο 57,5%, με 610.109 οχήματα. Η συγκεκριμένη αύξηση είχε αποτέλεσμα η Τουρκία να σκαρφαλώσει από την 9η θέση που βρισκόταν το 2019, στην 6η σε ότι αφορά τη σχετική κατάταξη των ευρωπαϊκών αγορών.

Άλλες χώρες που σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν η Κροατία με 42,8%, ακολουθούμενη από τις Βουλγαρία και Πορτογαλία με 36,8% and 35% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Ισπανία σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση με 32,3%, ενώ αρνητικά κινήθηκαν τόσο η Γαλλία (25,5%), η Ιταλία (27,9%), η Γερμανία (19,1%), όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο με 29,7%).