ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες σε Ιωάννινα και Πρέβεζα λόγω κακοκαιρίας

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τριών τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε πολλές περιοχές στον νομό Ιωαννίνων, στον κάμπο των Φιλιατών και στις παραποτάμιες περιοχές του Καλαμά, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσίάστηκαν και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Οι ποσότητες των βροχών που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα ξεπερνούν κατά 250% τον ετήσιο μέσο όρο βροχόπτωσης του Ιανουαρίου.

Στο χωριό Κορύτιανη έχουν πλημμυρίσει σπίτια, ενώ όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη. Η γέφυρα που ενώνει έξι χωριά με τον δρόμο προς Ηγουμενίτσα έχει κλείσει από την Αστυνομία, για την ασφάλεια των πολιτών.

Εξαιτίας σοβαρής καθίζησης, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, έχει κοπεί ο επαρχιακός δρόμος και έχουν απομονωθεί δύο ορεινά κτηνοτροφικά χωριά. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στο κάμπο Βρυσέλας Φιλιατών, για ακόμη μια φορά πνίγηκαν στα λασπόνερα και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου, καθώς έκλεισαν δρόμοι από φερτά υλικά και καταπτώσεις βράχων. Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων δουλεύουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Επίσης, πλημμυρικά φαινόομενα καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, ενώ σε οριακό σημείο βρισκόταν από χθες ο Αχέροντας. Πλημμύρες καταγράφηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, αναφέρει το epiruspost.gr, ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς ανέφερε ότι το νερό μπήκε σε κάποιους στάβλους αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

«Είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε κάποια νέα έντονη μεγάλη βροχόπτωση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο Αχέροντας έχει «φουσκώσει» σε όλο του το μήκος από τον Βουβοπόταμο μέχρι και τις εκβολές του στην Αμμουδιά.

efsyn.gr