ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο που καταθέτουν τα κακοποιημένα παιδιά στην Ελλάδα

Η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέδειξε τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο ζήτημα των καταθέσεων των κακοποιημένων παιδιών στην Ελλάδα. Η περίπτωση ενός 9χρονου κοριτσιού.

Πολύ σημαντικές αποκαλύψεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και σοκαριστικές έκανε την Τρίτη η Ξένη Δημητρίου σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που είχε ως βασικό θέμα την έλλειψη κατάλληλων δομών για τις καταθέσεις κακοποιημένων παιδιών στη δικαιοσύνη (παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο του 2017).

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θέλησε να μοιραστεί μία προσωπική της εμπειρία από την επαγγελματική της διαδρομή η οποία καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. “Οταν ήμουν εισαγγελέας ανηλίκων, έτυχε να εξετάσω ένα παιδί, ένα κορίτσι εννιά ετών που είχε κακοποιηθεί. Στη συνέχεια αυτό το παιδί το κάλεσε και ο ανακριτής. Τον κάλεσα να μην το κάνει γιατί αυτό θα ήταν οδυνηρό για το παιδί, όμως επέμεινε.

Η Ξένη Δημητρίου

Οταν το παιδί επέστρεψε σε μένα μου εξομολογήθηκε ότι όταν ο ανακριτής του υπέβαλλε ερωτήσεις σχετικές με το περιστατικό κακοποίησης άρχισε να νιώθει στα γεννητικά του όργανα τον πόνο που ένιωθε τη στιγμή της κακοποίησης”.

Μ’ αυτό το παράδειγμα η κα Δημητρίου θέλησε να τεκμηριώσει ότι το κακοποιημένο παιδί θα πρέπει να καταθέτει μόνο μία φορά και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Τέτοιοι χώροι είναι τα σπίτια του παιδιού τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί από το 2017 αλλά δεν λειτουργούν κάτι που έχει αναδείξει παραπάνω από μία φορά το News24/7 σε ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.

Η κα Δημητρίου αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται τραγικό πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. “Η Βουλγαρία έχει 20 τέτοια σπίτια, όπως τα σπίτια του παιδιού. Η Τουρκία 30, η Κούβα 3. Σ’ όλες αυτές τις χώρες η εξέταση των ανήλικων θυμάτων γίνεται με το ενδεδειγμένο τρόπο ο οποίος αποτρέπει την επαναθυματοποίηση του παιδιού.

Τόνισε, τέλος, ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δυστυχώς η χώρα δεν έχει φροντίσει να θωρακίσει αυτά τα παιδιά, ειδικά όταν καταθέτουν. Εχω νιώσει πολλές φορές άβολα για την Ελλάδα στα σχετικά επαγγελματικά ταξίδια μου στο εξωτερικό”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις της Ολγας Θεμελή, Καθηγήτριας Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. “Τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να καταθέτουν παραπάνω από μία φορά. Στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Προανάκριση, ανάκριση, ένα σωρός από διαδασίες που φέρνουν τον τραύμα του παιδιού ξανά και ξανά στην επιφάνεια.Ολα ήταν έτοιμα για τα σπίτια του παιδιού. Είχαμε έτσι και αλλιώς αργήσει. Στις ΗΠΑ υπάρχουν 1000 τέτοια σπίτια σε όλες τις πολιτείες. Η Κροατία διαθέτει ένα σπίτι, πολυβραβευμένο για τη δράση του”.

Τη συνέντευξη διοργάνωσαν το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και τα Τerre des hommes Hellas

news247.gr