ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σταμάτης Κραουνάκης: Η γιορτή είναι γιορτή. Δεν έχει εποχή

Με την υπόσχεση να… αλωνίσει στην σκηνή, μαζί με την ομάδα του, την Σπείρα – Σπείρα, έρχεται στο Βόλο την Τρίτη 30 Ιουλίου ο Σταμάτης Κραουνάκης. Ο αγαπημένος συνθέτης και δημιουργός, έρχεται ως «ομαδάρχης» μίας ομάδας δεμένης, που μας φωνάζει «Φίλα με» και ζητάει από το κοινό να πάρει μέρος σε αυτή τη γιορτή, η οποία, άλλωστε, κατά τον ίδιο «δεν έχει εποχή». Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο που η Σπείρα Σπείρα αλωνίζει τις σκηνές εδώ και 20 χρόνια, άσχετα από τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η καλή διάθεση είναι μεταδοτική στο κοινό, που στηρίζει και αγαπά την ομάδα και βέβαια τον συνεκτικό της κρίκο, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Λαμπρονίκου

Είναι η πρώτη φορά που το κοινό του Βόλου θα απολαύσει μία παράσταση η οποία, εδώ και δύο δεκαετίες, ξεσηκώνει τον κόσμο και αποθεώνεται από τους κριτικούς. Τι και ποια είναι, όμως, η Σπείρα Σπείρα;

Όχι, ξανά ήρθαμε το ‘16. Αλλά αυτή είναι η πιο λαϊκή παράστασή μας με την Σπείρα.

Η Σπείρα ξεκίνησε σαν φυτώριο νέων καλλιτεχνών το 2000. Πέρασαν σπουδαία παιδιά. Τα περισσότερα κάνουνε πολύ καλή σταδιοδρομία.

Αυτή τη στιγμή οι οχτώ καλλιτέχνες που την επανδρώνουν είναι το δυνατό της κουκούτσι.

Η απόφαση της συνύπαρξης είναι κοινή. Είναι κολλεκτίβα. Με νόμους κολλεκτίβας. Στα μισθά και στη μοιρασιά της σκηνής. Αλλά πρωταγωνιστές όλοι στην απόδοση.

Η ομάδα αποτελείται από τους: Χρήστος Γεροντίδης (φωνή, καχόνε), Σάκης Καραθανάσης (φωνή, κιθαρόνι, καχόνε), Κώστας Μπουγιώτης (φωνή, καχόνε), Βασίλης Ντρουμπoγιάννης (πιάνο), Βάιος Πράπας (φωνή, κιθάρες, μπουζούκι), Νίκος Σταδιάτης (φωνή, ακορντεόν), Γιώργος Στιβανάκης (φωνή, μαράκες, ντέφι) και Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλλο).

Η ομάδα Σπείρα – Σπείρα

Μια γιορτή σε μια οποιαδήποτε γειτονιά του κόσμου…

Τα πρώτα εβδομήντα λεπτά αλωνίζει η Σπείρα με τα καλύτερα τραγούδια από το λαϊκό μου ρεπερτόριο. Στο δεύτερο ημίχρονο σαλτάρω μαζί τους γι άλλες δυο ώρες… και με τη βοήθεια της πλατείας απογειωνόμαστε.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν δημιουργό να συντηρεί μία τέτοια παράσταση καλλιτεχνικά για τόσο μεγάλο διάστημα;

Αυτό δεν το κάνω εγώ, το κάνει ο κόσμος. Ήρθανε και ξανάρχονται γιατί στο κύτταρο της παράστασης είναι κομμάτια ζωής του ακριβά.

Νομίζω αυτό. Ακόμα για μας στη σκηνή τίποτα ακόμα δεν έχει κουραστεί. Είναι πάντα σαν να βγαίνουμε πρώτη φορά.

Αυτό, μάλλον, κάνει πρώτα εμάς ευτυχείς και μετά και τον κόσμο απέναντι.

Σας γνωρίζουμε μέσα από δημιουργίες που έχουν, νομίζω, ως κύριο άξονά τους το συναίσθημα με έναν τρόπο πιο… χατζηδακικό, αν μου επιτρέπεται να το πω έτσι… Το κοινό, θεωρείτε, έχει ανάγκη αυτού του ύφους και είδους τα τραγούδια ακόμη και σήμερα;

Εδώ σ αυτή την παράσταση πρωταγωνιστεί ο Διόνυσος, παρ’ όλο που πάντα υπάρχουν κι αυτό που λέτε “χατζηδακικό”.

Στο δικό μας πάρτυ το κοινό πασών των ηλικιών, παιδί, μάνα, γιαγιά, μπαμπάς, συμμετέχει ολόψυχα.

Η γιορτή είναι γιορτή. Δεν έχει εποχή.

Είστε μία προσωπικότητα που δεν στέκεστε μόνο στο αμιγώς καλλιτεχνικό κομμάτι. Αντίθετα, εκφράζετε πολιτικό λόγο, που πολλές φορές μάλιστα συζητιέται πολύ. Πώς συγκεράζονται η πολιτική με την τέχνη; Ρωτάω γιατί δεν λείπουν οι φωνές που δεν επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να έχουν πολιτική άποψη…

Η πολιτική μου στάση είναι η στάση του πολίτη. Η τέχνη μου είναι η τέχνη μου.

Δεν τα μπλέκω. Αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει. Γι αυτό έρχονται και άνθρωποι που δε συμφωνούν μαζί μου πολιτικά. Ακόμα κι αν τύχει να πω ένα πολιτικό αστείο, έχω ασυλία.

Οι άνθρωποι αγαπάνε τα τραγούδια μου. Μ’ αυτά κρατιόμαστε αγκαλιά.

Στο θέατρο δοκιμάζω συνδυασμούς.

Τώρα στις Εκκλησιάζουσες αρθρώνω σατιρικομουσικοπολιτικό λόγο, αλλά είναι το έργο.

Σε μια βραδιά τραγουδιού δεν συντρέχει λόγος.

Υπάρχει τελικά πολιτικό μέλλον στην Ελλάδα; Υπάρχει ελπίδα να βγούμε από αυτή την πολιτική, οικονομική και ίσως αξιακή κρίση;

Θα σας πω κάτι που πιστεύω και που το τηρώ. Πέρα από την κομματική κατάταξη, πρώτη δουλειά μας είναι ο καθαρισμός του προσωπικού μας χώρου. Τα σπίτια μας.

Δεν επιτρέπω πχ στην τηλεόραση να αλώσει την καθημερινότητά μου.

Δίνω χώρο στους ανθρώπους, στη συνομιλία, στην καλή καρδιά.

Αυτό διαμορφώνει ένα περιβάλλον που με κάνει καλύτερο και άρα αυτό απαιτώ κι από την Πολιτεία.

Μιλάμε μια στιγμή που νιώθω να μη μου προσφέρει κανένα κόμμα κάτι. Παρ’ όλα αυτά, την ώρα της ψήφου πάω εκεί που νιώθω ότι δεν θα προδοθώ.

*Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα θα βρίσκονται στο Βόλο την Τρίτη 30 Ιουλίου, στο δημοτικό θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”. Ώρα έναρξης παράστασης 21.30