ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Στην αντεπίθεση οι φαρμακοποιοί για την διάθεση self test από σούπερ μάρκετ

Το αλαλούμ με την δωρεάν διάθεση των self test συνεχίζεται, καθώς, η κυβέρνηση, με τη χθεσινή της θολή τοποθέτηση επί της διαδικασίας και τις διαρροές για διάθεση από τα σούπερ μάρκετ, προκάλεσε την οργή των φαρμακοποιών.

Χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζήτησε να υπάρχει νέα συμφωνία για την διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης, όμως, σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κλιμάκωσε την αντίδρασή του.

Ενώ η απόφαση του ΠΦΣ ανέφερε ότι η δωρεάν διάθεση self test σταματά από τα τέλη Ιουνίου, τα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη ανέστειλαν προσωρινά από σήμερα την διανομή.

Εξηγώντας την απόφαση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι αιτία αποτέλεσε η χθεσινή ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος έκανε λόγο για διακίνηση self test μέσω από άλλα κανάλια διάθεσης.

Σύμφωνα με τον Διονύση Ευγενίδη οι αναφορές του κ. Σκέρτσου ήταν προσβλητικές και τον κάλεσε να τις ανασκευάσει και να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραχωρήσει τη διάθεση των self test στα σούπερ μάρκετ.

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα εξετάσει την οριστική διακοπή της διάθεσης των δωρεάν self tests σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και φαρμακοποιοί είχαν συμφωνήσει να διατίθενται τα δωρεάν self tests από τα φαρμακεία κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και η συμφωνία αυτή είχε πάρει παράταση μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Εξηγήσεις για την απόφαση αναστολής διάθεσης των δωρεάν self tests επιχείρησε να δώσει, στη διάρκεια συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης , ο οποίος χαρακτήρισε προσβλητική την ανακοίνωση του κ. Σκέρτσου και ζήτησε να την ανασκευάσει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει τη διάθεση των self tests στα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Ευγενίδης τόνισε ότι πρόκειται για προσωρινή αναστολή και όχι για οριστική διακοπή . Σημείωσε ότι τα self tests είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, μπορεί να διατίθεται μόνο από φαρμακεία.
«Μέσω των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών μας έγινε εφικτή η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα με ταχύτητα και ακρίβεια και στα φαρμακεία μας επωμιστήκαμε το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών, δίνοντας σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Στη συνέχεια επωμιστήκαμε και τη διάθεση εκατομμυρίων self tests, συμβάλλοντας στην ταχύτατη διανομή τους και πετυχαίνοντας διαμέσου των φαρμακείων μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης» πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα το πρωί και το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας, μέσω του ΑΝΤ1, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, κάτι που συμβαδίζει και με την ευρωπαϊκή πρακτική.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα που βάσει της οδηγίας του ΕΟΦ διέπονται από την Οδηγία 9879 της ΕΕ με σηματοδότηση CE. Η διάθεση των self-test με την οδηγία που έχουμε από τον ΕΟΦ γίνεται προς το κοινό μόνο από τα φαρμακεία, αποκλειστικά». Επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί έβαλαν πλάτη επί δύο μήνες και δεν τιμά κανέναν να συζητά άλλο δίκτυο διανομής που είναι εκτός κανόνων του ΕΟΦ και της Ε.Ε..

«Τον Απρίλιο κάναμε μία συμφωνία με τα self-test, να συνδράμουμε στο άνοιγμα της αγοράς, για δύο μήνες να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία. Το δίμηνο ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες και είπαμε να το παρατείνουμε για δέκα ημέρες ακόμη, μέχρι τις 19 Ιουνίου, προκειμένου να καλύψουμε και όλο τον Ιούνιο για τους συμπολίτες μας», δήλωσε για να προσθέσει «η πολιτική ηγεσία έχει άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο, είναι άλλος μήνας, που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Πιθανώς να είναι περιορισμένες οι ομάδες που χρειάζονται self-test»,.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα αρνηθούν να συνεχίσουν την διανομή τους. «Αν έρθει νέο πρόγραμμα από την κυβέρνηση που θα πει “συνάδελφοι φαρμακοποιοί, είναι οργανωμένο, σωστά σχεδιασμένο και εφικτό”, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, να εξυπηρετούμε τους πολίτες καθημερινά και με τα φάρμακά τους, την επιστημονική συμβουλή, τις υπηρεσίες που τους δίνουμε. Γιατί τα έχουμε αφήσει πίσω αυτά».

Για το πρόβλημα της έλλειψης self-test που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι «επειδή δίνουμε τρία, μπορεί να δώσουμε και 1.000 self-test σε μία ημέρα. Ξεμένουμε, πάρα πολλά φαρμακεία στη χώρα δεν έχουν. Η διαδικασία να πάρουν από τις αποθήκες είναι πιο αργή από την κατανάλωση. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι στο έργο που έχουμε αναλάβει, αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη. Αν έχουμε self-test τα χορηγούμε».

Επανέλαβε παράλληλα ότι πρέπει να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί «αν υπάρχει άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να συνδράμουμε και πάλι, την πιο κρίσιμη περίοδο για την χώρα, αυτή του τουρισμού, να συνδράμουμε και πάλι, στο πλαίσιο του εφικτού, που να μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος … είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης να συνδράμουμε και πάλι, σε άλλο ένα έργο, όποιο είναι αυτό. Αλλά πρέπει να παρουσιαστεί, να είναι οργανωμένο, να μπορούμε κι εμείς να το σηκώσουμε, να είναι εφικτό».

Self-tests ως συμπληρωματική επιλογή, με αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του αρμόδιου τομεάρχη, ο οποίος επισημαίνει ότι η λογική της μετάθεσης των ευθυνών του κράτους στον πολίτη είναι και υγειονομικά επισφαλής και αναποτελεσματική.

Ο Ανδρέας Ξανθός προτείνει τα self τεστ να παραμείνουν ως συμπληρωματική επιλογή και να διανέμονται μόνο από τα φαρμακεία, ενώ επαναφέρει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγογράφηση μοριακών και rapid test.

Η ανακοίνωση
Το «κλειδί» για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, η «μεγάλη καινοτομία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται ότι είχε σύντομη «ημερομηνία λήξης». Μια μη δοκιμασμένη και μη επιστημονικά αξιολογημένη μεθοδολογία αυτοεξέτασης, αποσύρεται από τα φαρμακεία, θα διατίθεται πλέον από «εναλλακτικά κανάλια διανομής» (βλ. supermarket) και φυσικά θα είναι δωρεάν μόνο για ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Και επειδή αρχίζει και συνειδητοποιείται ότι η αξιοπιστία των self tests είναι πολύ χαμηλή (ο δείκτης θετικότητας είναι 0,2%, υποδεκαπλάσιος τουλάχιστον των rapid tests) και ότι υπάρχει υποδήλωση των θετικών αποτελεσμάτων, ανέλαβε ο «επιδημιολόγος κ. Σκέρτσος» να μας τεκμηριώσει τη συμβολή τους στην υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας! (βλ. χθεσινές δηλώσεις).

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών επιστημόνων Δημόσιας Υγείας για συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, για διενέργεια τους από πιστοποιημένα εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πλήρη αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, είναι η μόνη ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης και καταγραφής κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε αυτή τη φάση. Ειδικά μετά το διαχειριστικό αδιέξοδο στη διάθεση των self-tests είναι η μόνη λύση.

Αυτά τα tests μπορούν να παραμείνουν ως συμπληρωματική επιλογή και να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία ως ιατροτεχνολογικό προϊόν και όχι προφανώς από τα supermarket, στα οποία, όπως πολύ καλά ξέρουν οι φαρμακοποιοί, επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά να μεταφερθούν και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Αποδεικνύεται ότι η λογική της μετάθεσης ευθυνών του Κράτους στον πολίτη για μια διαγνωστική εξέταση που αφορά τη Δημόσια Υγεία, δεν είναι μόνο υγειονομικά επισφαλής, αλλά και αναποτελεσματική. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εκτεταμένο, αξιόπιστο, επαναλαμβανόμενο και στοχευμένο στους χώρους εργασίας testing, από επαγγελματίες υγείας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Για να αναβαθμιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας και να «θωρακιστεί» υγειονομικά η οικονομία, ο τουρισμός, η κοινωνία και η χώρα.

Ανεύθυνη στάση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Σκέρτσος
Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε σε υψηλούς τόνους ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ γιια ανε

Η δήλωση
Η τακτική της “κωλοτούμπας” ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς παραμένει. Από σήμερα, μάλιστα, προστίθεται ακόμη ένα ζήτημα στη μακρά λίστα των θεμάτων για τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση τα λέει “και έτσι κι αλλιώς”. Αυτό των self tests», σημειώνει εισαγωγικώς και συνεχίζει θυμίζοντας «μερικές μόνο από τις παλινωδίες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες στο θέμα αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ:

  • Στις 23 Μαρτίου 2021, είχε διαφωνήσει κάθετα, με κεντρική του ανακοίνωση, στη μείζονα αυτή παρέμβαση δημόσιας υγείας, καταθέτοντας μάλιστα “πεντάλογο” με τους λόγους για τους οποίους τη θεωρούσε ακατάλληλη. Το έπραξε δε αυτό κόντρα στις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Δημόσιας Υγείας που είχε θέσει ως προϋπόθεση για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, την εφαρμογή της μαζικής αυτοδιάγνωσης.
  • Στις 9 Απριλίου 2021, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή αφήνοντας υπόνοιες για “σκανδαλώδη” ανάθεση και παρουσιάζοντας τον πρωθυπουργό και την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ως “πλασιέ” συγκεκριμένης εταιρείας. Η εταιρία αυτή τελικά ουδέποτε συμμετείχε στον διαγωνισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αδειάζοντας πανηγυρικά τους “Κλουζώ” της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Στις 10 Μαΐου 2021, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ευθέως την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο και το εργαλείο της αυτοδιάγνωσης που επίσης ζητήθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ένα μήνα μετά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα τα σχολεία της χώρας λειτούργησαν χωρίς προβλήματα και συρροές ή εστίες μεταδοτικότητας χάρη και στα self tests.
  • Σήμερα, 9 Ιουνίου 2021, με ανακοίνωσή του πάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει έστω εμμέσως -και με δυόμισι μήνες καθυστέρηση- τη χρησιμότητα των self tests και ζητάει να διατίθενται από τα φαρμακεία».

Συμπέρασμα; Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «το να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση κάθε μήνα και μια διαφορετική θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας αφενός δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση και αφετέρου αποδεικνύει τον καιροσκοπισμό με τον οποίο προσεγγίζει τη διαχείριση της πανδημίας. Ας μας πει, λοιπόν, καθαρά: συμφωνεί ή διαφωνεί με τη δωρεάν διάθεση των self tests στους πολίτες;»

Τα self tests μαζί με τον εμβολιασμό συνέβαλαν καθοριστικά στην άρση των περιορισμών της προηγούμενης περιόδου και στη σταδιακή απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τα δεσμά της πανδημίας. Όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πολιτική.

efsyn.gr