ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην ταινία «Collective» το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX 2021

Στην ταινία “Collective” απένειμε το Βραβείο Κοινού LUX 2021 ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι, κατά τη διάρκεια τελετής στο Στρασβούργο.

Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ “Collective”, του Ρουμάνου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Νάναου, έχει πάρει τον τίτλο του από το νυχτερινό κέντρο ‘Collectiv’ του Βουκουρεστίου, όπου μια πυρκαγιά το 2015 άφησε πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια ομάδα δημοσιογράφων που διερευνά τα αίτια πίσω από τον θάνατο 37 ατόμων που υπέκυψαν στα τραύματά τους αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και παρότι τα εγκαύματά που είχαν υποστεί δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους. Η ταινία αποκαλύπτει ένα τρομακτικό κύκλωμα διαφθοράς στον τομέα της υγείας στη Ρουμανία, αλλά δείχνει ταυτόχρονα ότι οι γενναίοι και αποφασιστικοί άνθρωποι μπορούν να ανατρέψουν διεφθαρμένα συστήματα.

Η ταινία προτάθηκε για το φετινό βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Νάναου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και στις οικογένειες που επλήγησαν από την τραγωδία, αλλά και στον ανεξάρτητο Τύπο που την αποκάλυψε. “Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στην Ευρώπη και θέλουμε ελεύθερο Τύπο”. “Οι κοινωνίες δεν εξελίσσονται χωρίς πολιτισμό, παιδεία και ελεύθερο Τύπο. Έχετε καθήκον να υποστηρίξετε τους πολίτες μας, να ρυθμίσετε τις δαπάνες για τον πολιτισμό και να προστατεύσετε τη δημοσιογραφία”, είπε.

Οι άλλες δύο φιναλίστ ταινίες είναι: “Άσπρο Πάτο” του Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ και “Corpus Christi” του Πολωνού σκηνοθέτη Γιαν Κομασά.

Ακούστε το ηχητικό

real.gr