ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Στη Βουλή φέρνει ο Αλ. Μεϊκόπουλος τις συνθήκες εργασίας των delivery

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με άλλους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι γνωστοί σε όλους μας ντελιβεράδες εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, ακόμα και υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βάζοντας συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ» που χτύπησε τη χώρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρές χιονοπτώσεις παρακολουθήσαμε για ακόμη μια φορά εικόνες διανομέων φαγητού που με κόπο προσπαθούσαν να παραδώσουν τις παραγγελίες.

Όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση, οι τρόποι εργασίας των διανομέων τροφίμων είναι οι εξής: α) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση σίτισης, β) μέσω σχέσης εξαρτημένης εργασίας με επιχείρηση που εκτελεί μεταφορές προϊόντων σίτισης για (τρίτες ως προς τη σχέση εργασίας) επιχειρήσεις σίτισης και γ) άνευ σχέσης εξαρτημένης εργασίας, όπου ο διανομέας εισφέρει μάλιστα στην εργασία το δικό του δίκυκλο και η σχέση αυτή ονομάζεται ανεξάρτητη παροχή υπηρεσιών, ή αλλιώς «ελεύθερη συνεργασία».

Οι πρώτοι δύο τρόποι εργασίας είναι, από την εποχή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικώς καλύτερα νομοθετικά ρυθμισμένοι και παρέχουν στους εργαζομένους καλύτερο πλαίσιο και συνθήκες εργασίας.

Πέραν των προτερημάτων της σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εργαζόμενοι που τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας. Ομοίως, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της.

Όμως όλα τα παραπάνω δικαιώματα στερούνται οι διανομείς που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι για λόγους οικονομικής επιβίωσης, τις προηγούμενες ημέρες υπερέβαλαν εαυτούς και εργάσθηκαν για άλλη μια φορά.

Οι διανομείς φαγητού είναι σκληρά εργαζόμενοι που διακινδυνεύουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα και δεν είναι σε καμία περίπτωση αναλώσιμοι. Το νομικό και πραγματικό πλαίσιο εργασίας τους χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση και ιδιαίτερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε  να απολαμβάνουν πλήρη και ισότιμα εργασιακά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Πιερίας Μπέττυς Σκούφα, ο Υπουργός Εργασίας με τι τρόπο προτίθεται να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων φαγητού που εργάζονται συστηματικά εκτός καθεστώτος αναγγελμένης στο ΠΣ «Εργάνη» πρόσληψης, καθώς και αν έγιναν έλεγχοι από το Υπουργείο για της συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού κατά το διήμερο χιονοπτώσεων στις 15 και 16 Φεβρουαρίου