ΚΟΣΜΟΣ

Στον «πάγο» έβαλε την Ισπανία η κακοκαιρία «Φιλομένα»

Τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 40 ή και 50 χρόνων αντιμετωπίζει η Ισπανία, με πυκνές χιονοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας έως και τους -30 βαθμούς, αλλά και σφοδρές καταιγίδες. Η «Φιλομένα» έφτασε στην Ιβηρική την Παρασκευή και τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν και να επιδεινωθούν σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή.

Στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, που βρίσκεται στο «μάτι» της κακοκαιρίας, έχουν σταματήσει τα πάντα, το αεροδρόμιο «Μπαράχας» δεν λειτουργεί, ενώ δέκα αυτόνομες περιφέρειες βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Περισσότεροι από 400 εθνικοί δρόμοι έχουν τεράστιες ουρές οχημάτων, 60 έχουν κλείσει και δεκάδες οδηγοί φορτηγών ή άλλων οχημάτων βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το χιόνι ξεπερνά σε ύψος τα 20 εκατοστά στις περιφέρειες της Μαδρίτης, Αλμπαθέτε, Κουένκα, το Τολέδο, τη Γουαδαλαχάρα, την Καστεγιόν, την Τουρουέλ και Θαραγόθα.

Στη Μαδρίτη είναι τόσο το χιόνι στους δρόμους που σταμάτησε η αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ οι εικόνες που μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ είναι τουλάχιστον κινηματογραφικές: πολίτες κινούνται με σκι στην ιστορική Πουέρτα δελ Σολ, ένα έλκηθρο που το σέρνουν σκύλοι στη μέση του δρόμου.

Ταυτόχρονα για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στους κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της πόλης, κινητοποιήθηκε ο στρατός, με τους άνδρες τους να δουλεύουν όλη τη νύχτα.

Χιλιάδες είναι τα φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα και έχουν σταματήσει στα πάρκινγκ των εθνικών δρόμων γιατί είναι αδύνατο να προχωρήσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, μόνο στη Γουαδαλαχάρα, πάω από 1.300 οδηγοί έχουν σταματήσει στα πάρκινγκ αναμένοντας τις αρχές να ανοίξουν τις διόδους.

Το αεροδρόμιο Μπαράχας αναμένεται να παραμείνει κλειστό όλη μέρα το Σάββατο, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές δρομολογίων έχουν γίνει στις σιδηροδρομικές γραμμές και στη ναυσιπλοΐα.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ηπειρωτικά, σφοδροί άνεμοι και ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν πολλές περιοχές, ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κατάσταση κόκκινου συναγερμού
Οι περιφέρειες της Μαδρίτης, Αλμπαθέτε, Κουένκα, Βαλένθια, Τολέδο, Ταραγόνα, Γουαδαλαχάρα, Καστεγιόν, Τουρουέλ και Θαραγόθα έχουν κηρυχθεί ή αναμένεται να κηρυχθούν εντός της ημέρας σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς θα πληγούν περαιτέρω από την κακοκαιρία. Ακόμη 19 επαρχίες βρίσκονται σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού λόγω της χιονόπτωσης.

Η κακοκαιρία πλήττει με σφοδρότητα και τα μεσογειακά παράλια της χώρας, που συνήθως έχουν ηπιότερο κλίμα. Εκεί τα φαινόμενα είναι κυρίως ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι θερμοκρασίες θα είναι υπό το μηδέν.

efsyn.gr