ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος: Η Γερμανία απέτυχε να ελέγξει την Τουρκία – Απέχουμε από την επιβολή κυρώσεων

Στην εκτίμηση ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, προχώρησε ο Αγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή απέχουμε από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. «Αν διαβάσουμε προσεκτικά όλες τις δηλώσεις της Μέρκελ θα διαπιστώσουμε ότι, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην τεράστια σημασία που έχει η Τουρκία για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Δηλαδή την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει λόγο και επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ταυτόχρονα λέει ότι η Τουρκία έχει δεχθεί περισσότερο βάρος από οποιαδήποτε άλλη χώρα», επισήμανε.

Συρίγος: Εντός προεδρίας της Γερμανίας καταγράφηκε μεγάλη ένταση στα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για αποτυχία της Γερμανίας να ελέγξει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή σημειώνοντας ότι στόχος του Βερολίνου ήταν μέσα στο εξάμηνο της Προεδρίας του να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό και να θέσει τις βάσεις για αλλαγή στη συμφωνία για την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας. «Αντίθετα, στους πέντε μήνες της γερμανικής προεδρίας, τους 4 μήνες καταγράφηκε η μεγαλύτερη ένταση που υπήρχε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εισβολή στην Κύπρο. Εάν η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, η χώρα με τεράστια δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας, την ώρα που κατέχει την προεδρία δεν μπορεί να ελέγξει την τουρκική συμπεριφορά, τότε αυτό λέγεται μόνο αποτυχία», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

«Ο ρόλος της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ»
Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Αγγελος Συρίγος τόνισε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει μεν κατάλογος κυρώσεων για την παρουσία τουρκικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δε θα ενεργοποιηθούν. «Η τάση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε είναι ότι έχουμε μια νέα διοίκηση στις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να συντονιστούμε με την Αμερική και να δούμε τι μέτρα πρέπει να λάβουμε εναντίον της Τουρκίας. Άρα, ό,τι αποφάσεις ληφθούν για την Τουρκία, θα ληφθούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», σημείωσε.
Πηγή: iefimerida.gr