Featured ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Σφοδρή κριτική από όλες τις αντιπολιτεύσεις: Κηρύσσετε πόλεμο στον μεγαλύτερο επενδυτή της πόλης

Τα χρήματα για την αγορά του επίμαχου οικοπέδου στην περιοχή του Πεδίου Άρεως υπάρχουν, υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ωστόσο, η πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, έχοντας άλλη άποψη, ψήφισε για τον αποχαρακτηρισμό της επίμαχης έκτασης. Οι αντιπολιτεύσεις καταψήφισαν την πρόταση κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή ότι παίρνει μεγάλο ρίσκο απέναντι στην πόλη κάνοντας «πόλεμο» απέναντι στο Πανεπιστήμιο. Από την άλλη, η δημοτική Αρχή κατήγγειλε το Ίδρυμα για διάφορα έργα και μη διάθεση συνεργασίας με το δήμο, ενώ σχολιάστηκε η απουσία εκπροσώπου από το συμβούλιο.

Χθες, ο Πρύτανης του ΠΘ κοινοποίησε έγγραφο στην Υπηρεσία Δόμησης από το οποίο προκύπτει πως έχει δεσμευμένα στον προϋπολογισμό του χρήματα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών των εκτάσεων. Σημειώνει πως «ανάλογα με τη χρονική ωρίμανση μεταβίβασης του κάθε οικοπέδου διασφαλίζει την απαιτούμενη πίστωση στον προϋπολογισμό του για την άμεση αποζημίωση των ιδιοκτητών». Ήδη, έχει αποζημιώσει δύο από τους ιδιοκτήτες και είναι σε συνεννόηση με έναν τρίτο, ενώ συνολικά έχει δεσμευμένα για αποζημιώσεις 1,8 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλες τις εκκλήσεις των αντιπολιτεύσεων για αναβολή του θέματος, ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Μουλάς, επέμεινε στη συζήτηση.

Νάνσυ Καπούλα: Κατά παράβαση του νόμου η απόφαση

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας χαρακτήρισε ασαφή και ατεκμηρίωτα νομικά τα επιχειρήματα που παρατίθενται στην εισήγηση και ζήτησε γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία

Αναφέρθηκε στο έγγραφο του Πανεπιστημίου που διαβεβαιώνει ότι υπάρχει δέσμευση χρημάτων και τόνισε πως η απόφαση θα είναι κατά παράβαση του νόμου.

Η εισήγηση, πρόσθεσε, δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου, ούτε έχει επαρκή γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, είναι «λανθασμένη απόφαση, μία ευθεία βολή στο Πανεπιστήμιο, έναν φορέα που είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη».

Και άλλοι επικεφαλής παρατάξεων διερωτήθηκαν τι άλλαξε από το καλοκαίρι που αποφασίστηκε ομόφωνα ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων ως πανεπιστημιακές με τον αντιδήμαρχο Δόμησης, Θανάση Σταυρίδη, να επικαλείται τον νέο νόμο 4579/2020 που αυτοδίκαια επιστρέφει τη γη σε οικοπεδούχους που δεν έχουν αποζημιωθεί. Ο κ. Σταυρίδης είπε πως δόθηκε στο Πανεπιστήμιο η ευκαιρία, αλλά από το καλοκαίρι δεν έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους ιδιοκτήτες. «Το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε το 2004 και το Πανεπιστήμιο αν ήθελε, θα μπορούσε να πάρει τιμή μονάδας και να καταθέσει τα χρήματα. Από την άλλη το Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι χρειάζεται ωρίμανση για να διασφαλίζεται η κατάλληλη ωρίμανση. Το πανεπιστήμιο κωφεύει και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Ιάσονας Αποστολάκης: Σαν κακομαθημένα 5χρονα

Σκληρή ήταν η κριτική όλων των παρατάξεων απέναντι στη δημοτική αρχή, καθώς «είδαν» πως υπάρχει μία διάθεση εκδικητικότητας για την αποτυχία του σχεδίου με τη διάθεση του οικοπέδου της Παρασκευοπούλου.

Ο Ιάσονας Αποστολάκης από την παράταξη «Μαζί για τον Βόλο» είπε πως η δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται «σαν κακομαθημένο 5χρονο που του πήραν το γλυφιτζούρι» και διερωτήθηκε εάν ο δήμος θέλει πραγματικά στην πόλη το Πανεπιστήμιο. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι άλλες θεσσαλικές πόλεις θα διεκδικήσουν τις εγκαταστάσεις που δεν θα γίνουν στον Βόλο και υποστήριξε πως ο δήμος βάζει πάνω απ’ το συμφέρον της πόλης, το συμφέρον ενός ιδιώτη «που είναι και χορηγός στον ΝΠΣ….». χαρακτήρισε, δε, την στάση του Δήμου ως «εμμονή» και «ψύχωση».

«Δεν τον αφορά καν τον δήμο η υπόθεση, πολεμά φορέα της πόλης και διώχνει επενδύσεις, θα είστε υπόλογος για αυτό», κατέληξε.

Απόστολος Παπαδούλης: Σκυταλοδρομία εκδίκησης

Επικριτικός στάθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Βόλος – Ανατροπή Δημιουργία». Ο Απόστολος Παπαδούλης χαρακτήρισε επιπόλαιη την συμπεριφορά του δήμου και μίλησε για «σκυταλοδρομία εκδίκησης», λόγω του οικοπέδου της Παρασκευοπούλου.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του πανεπιστημίου και την προσφορά του στην πόλη και επίσης μίλησε για τον κίνδυνο να διεκδικήσουν άλλες θεσσαλικές πόλεις υποδομές. «Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί με τριτοκοσμικές αντιλήψεις. Χρειάζεται λεβεντιά και κότσια για να αποφευχθεί το φιάσκο. Μην παρασύρεστε από τον επικεφαλής σας, οι υπόλοιποι εδώ θα είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Ριζόπουλος: Επιχειρηματικά συμφέροντα

Για τον κίνδυνο η επίμαχη έκταση να δοθεί τελικά σε ιδιώτη που θα επενδύσει είτε σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες είτε σε κάποια άλλη επιχείρηση, μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Απόστολος Ριζόπουλος, καλώντας τη δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα και τονίζοντας την ανάγκη να διευκολυνθεί το Πανεπιστήμιο, ώστε να προσφέρει καλής ποιότητας σπουδές στους φοιτητές.

«Είδαν» ανεπάρκεια και ευθύνες του πανεπιστημίου

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Μουλάς, που αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει το πανεπιστήμιο απέναντι στην πόλη. Χαρακτηριστικά μίλησε για σειρά έργων που δεν υλοποιήθηκαν, όπως ο χώρος όπου βρίσκεται το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων, η απαλλοτρίωση της πλατείας Πανεπιστήμιου για να κατασκευαστεί πάρκινγκ, το κτίριο του Ματσάγγου. «Πανεπιστήμιο και δήμος πρέπει να συνεργάζονται, η παγωμάρα κάποια στιγμή να τελειώσει», είπε.

«Σήμερα λάμπει δια της απουσίας του για ένα θέμα που το αφορά το πανεπιστήμιο» είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θάνος Θεοδώρου και πρόσθεσε: «Τη διοικητική ανεπάρκεια που έχουν κάποιοι ή τα δικά τους λάθη δεν θα τα καλύψουμε εμείς. Κι αν από το 2014 που είμαστε δημοτική Αρχή μας ζήτησε έκταση το πανεπιστήμιο και το αρνηθήκαμε, ας μας το πουν. Κανείς δεν θέλει να πάει πίσω η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, αλλά δεν ξέρω γιατί άργησε τόσα χρόνια για το συγκεκριμένο οικόπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να ασχοληθώ με την ανεπάρκεια συγκεκριμένων ανθρώπων που, αντί να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, κάνουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο ως δημότες Βόλου και όχι ως επικεφαλής των φορέων». Καταλήγοντας, είπε πως το πανεπιστήμιο είχε χρόνο για να δώσει την αποζημίωση και τρόπους για να το κάνει, και χαρακτήρισε απαράδεκτο ένας ιδιώτης να περιμένει για χρόνια τι θα γίνει με την περιουσία του.

Πάντως, στις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι μειοψηφίες ότι δεν κλήθηκε το πανεπιστήμιο στη συνεδρίαση, οι απάντηση που δόθηκε είναι πως πρόκειται για ένα δημόσιο όργανο που μπορεί να παρακολουθήσει και να επέμβει όποιος θεωρεί ότι θίγεται και δεν χρειάζεται ειδική πρόσκληση γι αυτό.