ΑΠΟΨΕΙΣ

Σωτήρης Τσιόδρας: Ας μην τον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως ασπίδα

Ο επικεφαλής της επιτροπής δεν μπορεί να γίνεται η «αιχμή του δόρατος» για να χτυπήσεις τους αντιπάλους σου και, μάλιστα, «καθοδηγώντας» μέσα ενημέρωσης προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η συστηματική στοχοποίηση του καθηγητή κ. Τσιόδρα τις τελευταίες μέρες είναι απολύτως απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, είμαστε εδώ. Αλλά είναι λανθασμένο να στοχοποιούνται επιστήμονες που καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση».

Το παραπάνω μήνυμα, μέσω twitter, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φαντάζομαι ότι τον πρώτο άνθρωπο που θα ενόχλησε, θα ήταν τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς είναι αρκετά έξυπνος να καταλάβει πως κατ΄ αυτό τον τρόπο εισέρχεται στο επίκεντρο του κομματικού ανταγωνισμού κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και, προφανώς, θα ένοιωσε ακόμα χειρότερα όταν πληροφορήθηκε ότι διέρρευσε non paper του Μαξίμου, που έδινε «οδηγίες» σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να στοχοποιήσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά στο κομμάτι που αφορούσε στον Δημήτρη Τσιόδρα! Πολύ περισσότερο που η Κουμουνδούρου όχι απλώς απέφυγε να ασκεί κριτική στον κ. Τσιόδρα (και ορθώς, αν και ευκαιρίες τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής έδωσαν πολλές), αλλά και επανειλημμένως ο Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει πως και ο ίδιος αν ήταν υπουργός τον Σωτήρη Τσιόδρα θα τοποθετούσε επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών. Ο Ανδρέας Ξανθός, μάλιστα, λειτούργησε και σαν αλεξικέραυνο στις πιέσεις κάποιων ακραίων στον πρώτο κύκλο της πανδημίας για κριτική απέναντι όχι απλώς στον Τσιόδρα, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, με την τοποθέτησή του, είναι φανερό πως επιχειρεί να «χρησιμοποιήσει» τον Σωτήρη Τσιόδρα, να τον θέσει ως «ασπίδα» στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Και αυτό αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα του επικεφαλής της επιτροπής.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τον Σωτήρη Τσιόδρα και την ανάγκη να μην εμπλέκεται ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής στις κομματικές συγκρούσεις, κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής.

Η στήλη είχε τίτλο χθες για την τελευταία εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα «ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς» και επιμένει σε αυτόν. Οι επιστήμονες δεν είναι εξαιρούνται από τη δημόσια κρίση, ιδίως εάν οι ίδιοι υπερβαίνουν το ρόλο τους. Η δε κριτική της στήλης ήταν, πιστεύουμε, εποικοδομητική, με θετική αποτίμηση του έργου του Σ. Τσιόδρα, γεγονός για το οποίο άλλωστε δεχτήκαμε κριτική από φίλους που εκτιμάμε. Και στη ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε…

Βασίλης Σκουρής