ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Η Γερμανία είχε οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια απίστευτη άβυσσο

Για τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του γερμανικού Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke και στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France αναφέρθηκε στην επέτειο και έκανε λόγο για “δαίμονες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ξανά”.

«Γεννήθηκα κατά τη διάρκεια του πολέμου και για πολύ καιρό θεωρούσα ότι όλα όσα έγιναν τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Η Γερμανία οδήγησε την ανθρωπότητα σε μια απίστευτη άβυσσο εκείνη την εποχή. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ξανά αυτούς τους δαίμονες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

«Είναι τρομακτικό το ότι η Γερμανία σήμερα, 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, έχει ακόμα προβλήματα με τον αυξανόμενο αντισημιτισμό και την ξενοφοβία. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά στον εξωραϊσμό της ιστορίας, στη ρητορική του μίσους και στον κοινωνικό αποκλεισμό των μειονοτήτων, διότι με τη βία εναντίον μιας μειονότητας ξεκινούν όλα πάντοτε, η ρητορική γίνεται πράξη. Το Σύνταγμά μας το λέει πολύ σαφώς: Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να προασπιζόμαστε καθημερινά αυτή τη φράση και όχι μόνο σε επετείους», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: newsit.gr