ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα μέτρα αυτορύθμισης της αγοράς που έκανε δεκτά η ΕΕ και η συμφωνία με την Mercosur ζεσταίνουν την ισπανική αγορά ελαιολάδου

Σημαντική επιτυχία πέτυχαν οι Ισπανοί στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, αφού η Κομισιόν αποφάσισε να συνεργαστεί με τις ισπανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και το Υπουργείο της χώρας για την ανάπτυξη ενός νέου μηχανισμού «αυτορύθμισης» της αγοράς ελαιολάδου, το οποίο είχε προτείνει ο Ισπανός Υπουργός κ. Luis Planas και η Διεπαγγελματική. Σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου στον ΑγροΤύπο, το ισπανικό σχέδιο στηρίζεται στο πλαίσιο του άρθρου 209 του Κανονισμού της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ). Τα νέα αυτά, σε συνδυασμό με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ με τα κράτη της Mercosur (από την οποία αναμένουν σημαντικά οφέλη οι Ισπανοί), «ζέσταναν» την αγορά ελαιόλαδου της χώρας και έφεραν θετικές προσδοκίες στους παραγωγούς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ισπανικό υπουργείο, στις 16/7/2019, τονίστηκε ότι για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, συνεχίστηκε η τάση για ανάκαμψη των τιμών παραγωγού.

Πάντως οι Ισπανοί θεωρούν σημαντική ευκαιρία την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τα κράτη της Mercosur. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του ελαιοκομικού κλάδου της χώρας, η συμφωνία «ανοίγει» ευκαιρίες για εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, σε μια δυνητική αγορά των 264 εκατομμυρίων, από τους οποίους σχεδόν 55 εκατομμύρια είναι ισπανόφωνοι.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν επισήμαναν ότι ήδη επεξεργάζονται σενάρια μάρκετινγκ και αγορών, με στόχο τα ισπανικά ελαιοκομικά προϊόντα να κερδίσουν την παρουσία τους σε νέες αγορές.

Στο μεταξύ το υπουργείο, στις επίσημες προβλέψεις που ανακοίνωσε σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου, ανέφερε ότι εκτιμά ότι θα είναι σημαντικά μειωμένη η αναμενόμενη παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου σε σχέση με αυτήν της τρέχουσας περιόδου (κάνουν λόγο για 1,3 εκατ. τόνους).

Σταύρος Παϊσιάδης
[email protected]