ΕΛΛΑΔΑ

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες μολύνει ο κορωνοϊός στη χώρα μας

Στους 38 οι θάνατοι, 95 νέα κρούσματα – Έσπασε το φράγμα των χιλίων κρουσμάτων και στη χώρα μας, με βάση τις ανακοινώσεις του Σ. Τσιόδρα την Κυριακή – Κλειστά τα μαγαζιά ως (τουλάχιστον) τις 11 Απρίλη – Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων από τις κυβερνητικές πολιτικές – Δείτε τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες φαίνεται πως προτιμά να μολύνει ο κορωνοϊός στης χώρα μας. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι ηλικία από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%. Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό. Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορονοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα. Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη.

1.156 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Έξι επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 38. Σύμφωνα με την ενημέρωση (χτες Κυριακή) του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα της νόσου, με το σύνολο των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 1.156. Όπως είπε τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική.

Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με διαφορετικές δηλώσεις τους, κυβερνητικά στελέχη καθιστούν σαφές πως η καραντίνα στην οποία έχει μπει η χώρα – με πρώτο μέτρο, θυμίζουμε, το κλείσιμο των σχολείων στις 10 Μαρτίου, κατόπιν το κλείσιμο των καταστημάτων και τελευταίο την απαγόρευση κυκλοφορίας από την περασμένη Δευτέρα 23/3 – θα συνεχιστεί και όλο τον Απρίλιο, καθώς στα μισά με τέλη αυτού του μήνα αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα. Ηδη σήμερα, Κυριακή, ανακοινώθηκε η παράταση του κλεισίματος των μαγαζιών ως τις 11 Απρίλη.

Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

Αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει νέα μέτρα για την οικονομία, για τον μήνα Απρίλιο, σήμερα Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Τα υπάρχοντα κυβερνητικά μέτρα για «στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων» αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά το νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της, όπου και αυτή την κρίση καλούνται να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά, δίνονται 800 ευρώ σε μισθωτούς επαγγελματίες, ενώ παραμένει το αίσχος της μείωσης του 50% στο μισθό, όπως προβλέπει η ΚΥΑ του Υπ. Εργασίας που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Και όχι μόνο: επίδομα κατώτερο των περιστάσεων για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές λόγω καραντίνας, αστειότητες με voucher στους δικηγόρους, προαναγγελία απολύσεων στο δημόσιο – ενώ στον ιδιωτικό τομέα έχουν ξεκινήσει ήδη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τομέα των επίγειων υπηρεσιών στο «Ελ. Βενιζέλος», και βεβαίως το «νέο εργατικό δίκαιο» Βρούτση…

Πηγή: left.gr