ΥΓΕΙΑ

Τι φταίει και φτάσαμε στη μάσκα παντού, τα «κρυφά» μηνύματα του Σωτήρη Τσιόδρα

Μάσκα παντού από σήμερα σε όλη την Ελλάδα με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού. Τι φταίει και φτάσαμε στο νέο μέτρο. Κανείς δεν αποκλείει νέα πιο σκληρά μέτρα.

Σε ολική επαναφορά του επιπέδου συναγερμού, την περιόδο που η Ελλάδα βρισκόνταν σε κατάσταση lockdown, βρίσκεται πλέον ολόκληρη η χώρα.

Ο κορονοϊός όπως φαίνεται δεν καταλαβαίνει από καλοκαίρι και υψηλές θερμοκρασίες και εξαπλώνεται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Πλέον από σήμερα 1η Αυγούστου σε όλους τους κλειστούς χώρους οι πολίτες πρέπει να φοράνε μάσκα. Σε καταστήματα, γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τι έφταιξε και φτάσαμε σε τέτοια επίπεδα τον Αύγουστο;

Η κυβέρνηση λέει η χαλάρωση και η ανευθυνότητα των πολιτών.

Η αλήθεια είναι ότι χαλάρωση από τη μεριά των πολιτών υπήρξε. Είναι όμως μόνο αυτό; Όχι προφανώς. Η χαλάρωση ήρθε από την ίδια την κυβέρνηση πρώτα και πέρασε στους πολίτες. Τα σύνορα άνοιγαν σταδικά για δεδκάδες χώρες για να έρθουν οι τουρίστες.

Το ένα μέτρο μετά το άλλο πήγαινε περίπταο για να ανοίξουν τα σύνορα και να μπούνε στη χώρα οι τουρίστες για να σωθεί, ότι μπορεί να σωθεί, από τον τουρισμό και την οικονομία.

Τα μπαρ και τα… ορθάδικα άνοιξαν κανονικά και όποιος έχει πάει έστω και μια φορά στη ζωή του ξέρει ότι μέτρα όπως οι αποστάσεις δεν μπορεί να τηρηθούν.

Η κυβέρνηση λοιπόν χαλάρωσε και έδωσε το σήμα και στους πολίτες να χαλαρώσουν τους προηγούμενους μήνες. Μπορεί στα λόγια να καλούσε τους πολίτες να δείξουν υπεθυνότητα, οι πράξεις όμως ήταν συγκεκριμένες.

Κάπως έτσι έμεινε μόνος ο Σωτήρης Τσιόδρας να φοράει μάσκα στις συσκέψεις με τον πρωθυπουργό και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης… Μάλιστα κυκλοφορούσε ακόμη και σε ανοικτό χώρο με μάσκα θέλοντας να στείλει μήνυμα σε όλους.

Ακόμη και το απότομο τέλος της καθημερινής ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολίτες να πιστέψουν ότι επιστρέφουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Ήδη υπάρχουν αρκετοί που εντοπίζουν ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση δεν άκουσε τους επιστήμονες, τουλάχιστον την ώρα που έπρεπε. Λένε ότι οι επιστήμονες επιμένουν εδώ και εβδομάδες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και να ζητούν αυστηρά μέτρα, αλλά η κυβέρνηση έβαλε πρώτα την οικονομία και τους ξένους τουρίστες και άφησε στην άκρη τα νέα μέτρα.

Και τώρα ξαφνικά μέσα σε λίγα 24ωρα η ζωή όλων αλλάζει και πάλι.

Κι εφόσον γενικό lockdown δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, η μόνη λύση είναι οι περιορισμοί και η εκτεταμένη χρήση μάσκας.

Η χώρα μπαίνει στην εποχή της μάσκας και κανείς δεν αποκλείει και νέα, πιο σκληρά μέτρα.

Όπως καθολική χρήση της μάσκας και σε ανοικτούς χώρους δηλαδή, τοπικά lockdown όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Όπως πολύ σκληρά πρόστιμα για πολίτες και επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.

Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.

Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

Εως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Εως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Το ΓΕΕΘΑ παίρνει τα μέτρα του για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού στις τάξεις του στρατεύματος. Τι προβλέπεται αναλυτικά.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας ανακοίνωσε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει κοινωνική επαφή, στο πλαίσιο των έκτακτων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική:

 • Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κλπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.
 • Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.
 • Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.
 • Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
 • Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.
 • Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές μονάδες – υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές
 • Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών μονάδων υπηρεσιών.
 • Στους ανελκυστήρες από τους επιβαίνοντες.

Περαιτέρω σύμφωνα με την ανακοίνωση:

 • Στα μέσα μεταφοράς προσωπικού επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα, με παράλληλα ανοιχτά παράθυρα και χρήση μη ιατρικής μάσκας.
 • Αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, των ιστορικών χώρων των ΕΔ, των χώρων (κλειστών/ανοιχτών) των στρατιωτικών μονάδων – υπηρεσιών (στους οποίους τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων), των χώρων εκγύμνασης και των κατασκηνώσεων φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών και των Λεσχών
 • Θερέτρων, ισχύουν τα καθοριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ.47421/2020/ΦΕΚ 3099/Β/26-7-2020 σχετικά με την τήρηση αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας και – Αλλοδαποί και Ελληνοκύπριοι σπουδαστές που προσέρχονται στη χώρα μας για υπηρεσιακούς λόγους (φοίτηση στις ημεδαπές στρατιωτικές σχολές οιασδήποτε βαθμίδας, συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, ενημερωτικές επισκέψεις κτλ), προσκομίζουν ιατρικό πιστοποιητικό, με το οποίο πιστοποιείται περίοδος καραντίνας επτά (7) ημερών καθώς και αποδεικτικό αρνητικού COVID-19 PCR test που πραγματοποιήθηκε 48 ώρες πριν την άφιξη στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι:

 • Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – τμήμα απόδοσης τιμών, χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις και η παράδοση αναμνηστικών γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
 • Οι ορκωμοσίες στρατευσίμων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς προσκεκλημένους/επισκέπτες ενώ
 • Συνεχίζεται η αναστολή πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού/εθιμοτυπικών εκδηλώσεων
 • επισκέψεων καθώς και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και αναλόγως θα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες.

Πέραν των ανωτέρω αποτελεί ατομική ευθύνη η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής δίνοντας έμφαση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, καταλήγει το ΓΕΑ στην ανακοίνωσή του.

ieidiseis.gr