ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Τζούλιαν Ασάνζ επισκέφθηκε στη φυλακή ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο Ασάνζ είναι η δημοσιογραφία» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επισκέφθηκε, την Κυριακή, τον Τζούλιαν Ασάνζ Ασάνζ στη φυλακή Belmarsh της Αγγλίας όπου κρατείται, συνοδευόμενος από τον πατέρα του ιδρυτή των Wikileaks.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, ο κ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις του που έκανε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους, είπε ότι το μόνο έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο Ασάνζ είναι η δημοσιογραφία, και κάλεσε τους παριστάμενους ρεπόρτερ να φροντίσουν αυτό να μαθευτεί, γιατί είναι οι επόμενοι που θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Ο Ασάνζ σαπίζει στη φυλακή, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «μόνο και μόνο γιατί αποκάλυψε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, από ανθρώπους που όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν στο ελάχιστο τις συνέπειες των πράξεών τους, αλλά αντίθετα πλούτισαν απ’ αυτές».

Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Ασάνζ, σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο, με το μυαλό του ωστόσο να παραμένει σε εγρήγορση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ήρθα για να του δώσω θάρρος και κατέληξα να αντλώ δύναμη από αυτόν. Είναι μια Δύναμη της Φύσης» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε: «Πρέπει να σταματήσουμε την έκδοσή του, στο όνομα 300 χρόνων προόδου, τριών αιώνων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στη Δύση και στον κόσμο».

Το Σάββατο, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 συμμετείχε στη διαδήλωση του Λονδίνου κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Αύριο, Δευτέρα, θα συζητηθεί σε δικαστήριο της Βρετανίας το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει με ποινές κάθειρξης μεγαλύτερες των 170 χρόνων, αλλά και βασανιστήρια, διότι κατηγορείται για κατασκοπία.

Ομάδα 117 γιατρών από 18 χώρες προειδοποίησαν πριν λίγες μέρες σε ανοιχτή επιστολή τους για τη δεινή κατάσταση της υγείας του 49χρονου εξαιτίας των ψυχολογικών βασανιστηρίων που υφίσταται και για τον κίνδυνο να πεθάνει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Πηγή: efsyn.gr