Τουρισμός

Τουρισμός : Καταλύματα και εστίαση έχασαν 5,8 δισ. ευρώ το θερινό εξάμηνο

Σε β’ και γ’ τρίμηνο χάθηκαν 94,3% και 61,4% του τζίρου αντίστοιχα στα καταλύματα, 59% και 31,2% στην εστίαση, επιβεβαιώνοντας όσα προέβλεπαν τα Επιμελητήρια.
Επιβεβαιώνουν την τεράστια ζημιά που υπέστη ο τουρισμός τα μεγέθη που περιλαμβάνει η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις επιχειρήσεις αροχής καταλυμάτων και τπηρεσιών Εστίασης το τρίτο τρίμηνο του 2020 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), δηλαδή το καλύτερο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας που έχει ως κύριο πυλώνα της την τουριστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο φέτος που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο κλάδος της παροχής καταλυμάτων υπέστη σε σχέση με πέρυσι μείωση τζίρου 61,4%, στα 1,56 δισ. ευρώ (το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019 είχε ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην εστίαση το ίδιο διάστημα οι απώλειες έφτασαν το 31,2% και ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου συρρικνώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 (αντί των 2,3 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι). Συνολικά οι δύο κεντρικοί κλάδοι του τουρισμού, της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, έχασαν το τρίτο τρίμηνο σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ (2,44 δισ. ευρώ τα καταλύματα και 0,72 δισ. ευρώ η εστίαση). Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί με άνω του 1,7% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί καθίζηση στον τζίρο και το δεύτερο τρίμηνο (-2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ). Εάν αθροιστούν οι απώλειες στο σύνολο της τουριστικής περιόδου από το Πάσχα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, η ελληνική οικονομία είδε τον ελληνικό τουρισμό και τους κεντρικούς κλάδους του, τουρισμό και εστίαση, να χάνουν τζίρο 5,8 δισ. ευρώ σε έξι μήνες (Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2020), κάτι που αναλογεί σε απώλεια ΑΕΠ της τάξης του 3,2%. Η απώλεια αυτή πολλαπλασιάζεται καθώς αυτός ο χαμένος τζίρος εξαφανίστηκε για σειρά συναφών κλάδων, από την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων και ποτών μέχρι την μεταποίηση, την εμπορία οχημάτων, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες λογισμικού και δεκάδες ακόμη. Για τα παραπάνω είχαν προειδοποιήσει ήδη από το τέλος του Καλοκαιριού τα Επιμελητήρια με σειρά αιτημάτων στήριξης προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Τα νέα εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία έρχονται την ώρα που το δεύτερο lockdown προκαλεί νέα έντονη δυσφορία στους επαγγελματικούς κλάδους ειδικά όταν ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος το άνοιγμα του τουρισμού όπως έγινε έχει δηλώσει ότι «αν κάναμε τεστ σε όλους θα χάναμε τουρίστες» και ο Άδ. Γεωργιάδης έχει ομολογήσει ότι «πέσαμε έξω, το άνοιγμα του τουρισμού εκτόξευσε τα κρούσματα» και όλα αυτά ενώ προ ημερών διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη η κυβέρνηση συνέχισε να αρνείται την δημοσιοποίηση των εισηγήσεων των επιστημόνων της Επιτροπής για τα μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

avgi.gr