Τουρισμός

Τουρισμός : Με δικό τους υγειονομικό χάρτη τα νησιά φέτος

Σε διαφορετικούς χρόνους, ακόμη και προς το τέλος του Ιουνίου, θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία
Ηπορεία των εμβολιασμών και η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της πανδημίας θα προσαρμόσουν φέτος και το χρονοδιάγραμμα αλλά και τον γεωγραφικό χάρτη του ελληνικού τουρισμού. Ειδικά όσον αφορά τον γεωγραφικό χάρτη, οι κυριότερες τουριστικές αγορές αναμένεται να καταρτίσουν και φέτος, όπως και πέρυσι, ένα σύστημα τύπου «φωτεινών σηματοδοτών», με τα χρώματα πράσινο – πορτοκαλί – κόκκινο ανά περιοχές, και κατά βάση, όσον αφορά την Ελλάδα, σε νησιά.

Μια χώρα που αναμένεται να το πράξει αυτό είναι η Βρετανία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη κατηγοριοποίηση των χωρών ταξιδιωτικού προορισμού στις τρεις αυτές κατηγορίες αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ειδικός στην ταξιδιωτική βιομηχανία Πλ Τσαρλς, ο οποίος απηχεί τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης, ανάρτησε στο Τwitter την εκτίμησή του ότι «τα ευρωπαϊκά ταξίδια το φετινό καλοκαίρι θα εξαρτηθούν από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού». Εκτιμώντας, παράλληλα, και πως τα νησιά θα έχουν τον δικό τους «χρωματισμό» στον χάρτη. Με βάση αυτό το σύστημα, μόνο πέντε ελληνικά νησιά θα μπορούσαν σήμερα να επωφεληθούν, καθώς, στην τελευταία του αναθεώρηση, το Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO) ενέταξε στην «πράσινη λίστα” του υφιστάμενου συστήματος ταξιδιών στη Βρετανία τα ελληνικά νησιά Ζάκυνθο, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα και Ρόδο.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του τουρισμού, δεδομένων των «απαγορεύσεων εξόδου» (ουσιαστικά παραμονή σε υποχρεωτική καραντίνα άμα τη επιστροφή στην αντίστοιχη χώρα από όπου ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα ο κάθε τουρίστας), η 14η Μαΐου είναι μεν η ημερομηνία επίσημης έναρξης της σεζόν για το 2021, ωστόσο δεν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στον Μάιο τα ξενοδοχεία που προγραμματίζουν να λειτουργήσουν φέτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεγάλη μερίδα ξενοδοχειακών μονάδων αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Ενδεχομένως και περί το τέλος του ίδιου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Δευτέρα, προηγήθηκε το «πιλοτικό άνοιγμα» της 19ης Απριλίου από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε., της Ζώνης Σένγκεν, καθώς και από άλλες πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ) σε εννέα αεροδρόμια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω).

Στο μεταξύ, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι κατά το πρώτο δίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 90,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 49 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. κατά 85,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός Ε.Ε. κατά 92,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 22 εκατ. ευρώ.

avgi.gr