ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις «Γκιουλενιστών» σε 39 επαρχίες

Στην Τουρκία δόθηκε εντολή για τη σύλληψη 82 μελών του στρατιωτικού προσωπικού για φερόμενους δεσμούς με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει νέα επίθεση κατά προσώπων που φέρονται να είναι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Αυτήν τη φορά, οι τουρκικές Αρχές έδωσαν εντολή για τη σύλληψη 82 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας, με τις εν λόγω επιχειρήσεις να έχουν ως στόχο το δίκτυο του Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο εκστρατείας καταστολής που έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές Αρχές εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν αρνείται πως είχε ανάμειξη σε αυτήν την απόπειρα, κατά την οποία περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η σημερινή επιχείρηση εκτείνεται σε 39 επαρχίες και 63 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί, σύμφωνα με το Anadolu. Από τους 82 υπόπτους, οι 70 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Η εντολή για τις συλλήψεις αυτές δόθηκε από τον επικεφαλής της εισαγγελίας της επαρχίας της Σμύρνης, σύμφωνα με το Anadolu, τ’ οποίο προσέθεσε πως η Εισαγγελία ξεκίνησε διαδικασίες για την απόταξη 848 μελών του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών, για φερόμενους δεσμούς με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε περισσότερους από 20.000 υπολογίζονται μόνον αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από τις τάξεις του τουρκικού στρατού.

Την περασμένη εβδομάδα, τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ετυμηγορία για την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης σε ηγετικά στελέχη της απόπειρας αυτής πραξικοπήματος, καταδικάζοντας εκατοντάδες αξιωματικούς του στρατού, πιλότους και πολίτες για την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ieidiseis.gr