ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια, το casus belli και η άποψη Χρυσοχοϊδη

Το περιεχόμενο αλλά και τα λόγια της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη για τα 12νμ, μια συζήτηση που άνοιξε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Τέλος στη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την αποστροφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη περί εθνικισμού όσων ζητούν την επέκταση στα 12 μίλια, επιδίωξε να βάλει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κλείνοντας την τριήμερη διαδικασία επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών.

Το περιεχόμενο αλλά και τα λόγια της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη ήταν «ζυγισμένα» έτσι ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι “άδειασε” τον υπουργό του και ταυτοχρόνως να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η συζήτηση που λόγω της παρέμβασης Χρυσοχοϊδη άνοιξε στο εσωτερικό της ΝΔ, η οποία, ωστόσο, δύσκολα θα κλείσει.

Και αυτό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεν ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, το οποίο δεν αμφισβητείται και δεν τίθεται υπό αίρεση ( σσ όπως είχε σημειώσει και νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ), προχώρησε, ωστόσο, σε δύο επιπλέον αναφορές:

-,Oτι είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο , όπου υπάρχει το casus belli”, κάτι που για πρώτη φορά υπογραμμίζεται δημοσίως, και

-Ότι υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10, εξ ού και κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου αναχαιτίζεται.

Η τελευταία αυτή επισήμανση του πρωθυπουργού, συνδέεται ήδη από αντιπολιτευτικά μέσα με την τοποθέτηση που είχε κάνει προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, η οποία επίσης είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, «πέταξε» πίσω στον κ. Τσίπρα το γάντι, σημειώνοντας ότι «σε αυτά τα έδρανα ευθεία όπως βλέπω θυμάμαι ότι καθόταν ο κ.Καμμένος ο συνέταιρος σας. Αυτός δεν ήταν εθνικιστής; Δεν σας ενοχλούσε που αυτοπροσδιοριζόταν ως εθνικιστής τότε; Αλλά ήταν η βολική συμμαχία για να παραμείνετε στην εξουσία».

Επίσης, θέλοντας να αντικρούσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα : «Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρξαν ουκ ολίγες NAVTEX της Τουρκίας που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ εξι και 12 ναυτικών μιλίων όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές, που έγιναν στις αντίστοιχες περιοχές».

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά του κ. Χρυσοχοϊδη για εθνικισμό όσων μιλούν για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη νωρίτερα χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος τονίζοντας ότι: «Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα δώδεκα μίλια όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού».

«Με εντυπωσιάζει η στροφή ενός κόμματος που πριν λίγο καιρό υποστήριζε δια του αρχηγού του πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα ξορκίζει την κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Ν. . Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια «αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και στη σφαίρα της προστασίας που καλύπτεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιέχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα απόλυτα»…

ieidiseis.gr