Λόγια του Αέρα

Το μετέωρο βήμα του τουρισμού…

Το “πράσινο φως” δόθηκε από το Υπουργείο προκειμένου να ξεκινήσει δειλά δειλά η τουριστική κίνηση, αρχικά με το άνοιγμα του yachting, στη συνέχεια με τους χώρους κατασκήνωσης (camping) καθώς και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας κι από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, τα υπόλοιπα καταλύματα και το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης πτήσεων.

Μάλιστα, μετά και την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται η προαιρετική η χρήση plexiglass στην υποδοχή και συνιστάται η διακριτική παρακολούθηση πελατών με συμπτώματα για διαχείριση από τη διοίκηση. Κάτι σαν τον αστυνόμο “Σαΐνι” με μαγιό και σαγιονάρες…

Ωστόσο οι ξενοδόχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι θα πρέπει τα πρωτόκολλα να είναι “ρεαλιστικά” να ακουμπούν στην πραγματικότητα και στις καθημερινές ανάγκες, προκειμένου να καταφέρουν με τους όποιους περιορισμούς και μέτρα προστασίας που καλούνται να τηρήσουν, να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους.

Ο τουρισμός είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να κερδίσει, ωστόσο το θέμα είναι με ποιο τρόπο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ξενοδόχοι που έχουν δηλώσει ότι αδυνατούν να λειτουργήσουν τα καταλύματά τους από την ημερομηνία που έχουν τη δυνατότητα, ενώ ξενοδόχοι σε νησιά που ανήκουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου, μετά την κατηγοριοποίηση από την κυβέρνηση, ανάλογα με τις υγειονομικές δομές που υπάρχουν, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον.

Ένα στοιχείο που απασχολεί τον κλάδο των ξενοδόχων, είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού για τους τουρίστες από το εξωτερικό και την διαχείριση αυτών, καθώς όπως έχει ανακοινώσει δε θα γίνονται τεστ και δε θα επιβάλλεται καραντίνα.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμη διευκρινίσεις που θα πρέπει να δοθούν και “γκρίζα σημεία” όσον αφορά στη διαχείριση ενός κρούσματος σε ξενοδοχειακή μονάδα, στην εκπαίδευση των ξενοδόχων και των υπευθύνων, συνεργασία με υγειονομικούς κι υγειονομικές μονάδες…

Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα, αποτελούν χώρους αναψυχής κι όχι νοσοκομεία….