ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ και τα μηνύματα Τσίπρα

«Ως δημοκρατική δύναμη ευθύνης αλλά και ως η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου, ανακοινώνουμε δημόσια το σχέδιό μας για την Υγεία: Το Νέο ΕΣΥ». Με αυτά τα λόγια και με σύνθημα «Με αξία τη ζωή» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το πολιτικό στίγμα στη χθεσινή εκδήλωση στο θέατρο Κακογιάννης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Διόλου τυχαία ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το σχέδιο, το οποίο τελούσε υπό επεξεργασία εδώ και δύο μήνες από ομάδα συνεργατών, γιατρών και ακαδημαϊκών από το χώρο της Υγείας, «κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια». Είναι σαφές πως μαζί με τις προτάσεις του για την οικονομία και το ιδιωτικό χρέος, το «Νέο ΕΣΥ», το οποίο παρουσίασε με πολλές αναφορές στο 1981 και τη δημιουργία του ΕΣΥ, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες ως μία παραλλαγή του ObamaCare. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξάλλου φρόντισε να τονίσει επανειλημμένα ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί συνεκτικό κρίκο για την συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην τρέχουσα συγκυρία. Ως εκ τούτου, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεχούς διαλόγου με την κοινωνία και τις δυνάμεις του χώρου και όχι με κομματική νομεκλατούρα.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ξεδιπλώσει την προγραμματική του πρόταση γύρω από τις αξίες της «ισότητας», «δικαιοσύνης», βάζοντας σαφές προοδευτικό ιδεολογικό υπόβαθρο στη δημόσια Υγεία, κάτι το οποίο όπως τόνισε, επιβεβαιώνεται από την πανδημία και το γεγονός ότι όλοι πλέον αφήνουν έστω προς ώρας τη λογική του κέρδους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της Υγείας ως ιδιωτικό αγαθό και αναγνωρίζουν τον «μονόδρομο» ενός ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τα πρόσωπα-έκπληξη
Στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για τη χθεσινή εκδήλωση, τόσο για το περιεχόμενό της, όσο ωστόσο και για την παρουσίαση. Η εικόνα που εξέπεμπε «φρεσκάδα» και… τεχνολογική αναβάθμιση της Κουμουνδούρου σε συνδυασμό με την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων εκτός των κομματικών στεγανών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί ένα ακόμα πολιτικό μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνεται και θέλει να προωθήσει την κοινωνική όσμωση του κόμματος και τη διεύρυνση ο Αλέξης Τσίπρας. Η παρουσία της πολιτικά προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού, του καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα που κινείται στο χώρο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, του καθηγητή Ιατρικής του Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλου και του «κεντροαριστερού» Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics καταδεικνύουν την προσπάθεια της Κουμουνδούρου τόσο για ανάδειξη των πραγματικά «αρίστων» και επιστημόνων – συνομιλητών του κ. Τσίπρα όσο και την προσπάθεια αμφίπλευρης όσμωσης και διεύρυνσης του κόμματος σε επίπεδο στελεχών.

Η επιλογή του timing
Αν και οι βασικοί άξονες της πρότασης για το Νέο ΕΣΥ ήταν έτοιμοι εδώ και έναν μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να γίνει η παρουσίαση την ώρα που για ακόμη μία φορά τα μάτια όλων στρέφονται στο ΕΣΥ και την ασφυξία στα νοσοκομεία ενόσω η χώρα εισέρχεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, «λόγω της επανάληψης των ίδιων λαθών από την κυβέρνηση». Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε το πρόγραμμα να μην αποτελεί θέσφατο, αλλά μέσα από συζήτηση με τους ειδικούς να εμπλουτιστεί έτι περαιτέρω. Για αυτό και στο κλείσιμο της εκδήλωσης δεσμεύθηκε για να εξεταστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ η διαβούλευση θα συνεχιστεί και με τους υγειονομικούς και φορείς από τον κλάδο της Υγείας.

Δείτε ΕΔΩ τι προβλέπει το πρόγραμμα για το Νέο ΕΣΥ