ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ

Το “The Purge” στην ελληνική εκδοχή του στις οθόνες μας…

Οι προχθεσινές εικόνες από τη Νέα Σμύρνη μόνο θλίψη και ανησυχία μπορούν να μας γεμίσουν. Μια μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία πολιτών και συλλογικοτήτων, πολιτικών και μη, κατέληξε σε καταστροφές περιουσιών και έναν αιμόφυρτο ειδικό φρουρό στο οδόστρωμα. Οι εικόνες μας πήγαν πολλά χρόνια πίσω, στο 2008, πράγμα ανεπίτρεπτο για μια χώρα που θέλει να μαθαίνει από τα λάθη της και να ωριμάζει χρόνο με το χρόνο.
Μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα οργής και διχασμού, όμως, το οποίο παίζει ήδη για πολλούς μήνες στις οθόνες μας, όπου τα ελληνικά κόμματα και οι κυβερνητικές πολιτικές επιμένουν να χωρίζουν τους πολίτες αυτής της χώρας σε δεξιούς και αριστερούς, το διάγγελμα του Πρωθυπουργού -του αρχηγού αυτής της χώρας- εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, ήρθε να διχάσει ακόμη περισσότερο την ήδη διχασμένη ελληνική κοινωνία.
Ήρθε μετά από πολλούς μήνες σιωπής και παραπόνων για τη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης απέναντι στους πολίτες;
Ήρθε εν μέσω πανδημίας, στο διάστημα της οποίας υπήρξαν πολλές φωνές και παράπονα για την ελλιπής στήριξη των δομών υγείας, παιδείας και μεταφορών προς όφελος της γιγάντωσης των αστυνομικών σωμάτων;
Ήρθε σε μια στιγμή κόπωσης και ανασφάλειας των πολιτών, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν καθημερινά, μετά από πέντε μήνες lockdown και κενών υποσχέσεων για γρήγορο εμβολιασμό και επιστροφή στην κανονικότητα.
Και αντί να μας καθησυχάσει, να μας ενώσει και να επιβάλλει μέσω της πειθούς και της επίκλησης των αξιών που όλοι μοιραζόμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας, την κοινωνική ειρήνη, έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά που μήνες τώρα σιγοκαίει σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Και το μήνυμα φαίνεται πως ελήφθη από τα -δικαίως- αφιονισμένα σώματα των ειδικών φρουρών που προχθές βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη και αναγκάστηκαν να μαζέψουν από το οδόστρωμα τον αιμόφυρτο συνάδελφο τους, καθώς μετά από αυτό βγήκαν σαν αυτόκλητοι τιμωροί στους δρόμους και τα στενά της Νέας Σμύρνης, σπέρνοντας χάος και επιζητώντας επιτακτικά την εκδίκηση.
Μόνον που δεν είναι αυτός ο ρόλος τους ή δεν θα έπρεπε να είναι. Ο ρόλος τους είναι να διαφυλάσσουν την κοινωνική ειρήνη και να προστατεύουν τους πολίτες. Δεν είναι ο ρόλος τους να δρουν σαν τιμωροί, σαν ανεγκέφαλες αγέλες εφήβων που επιθυμούν να υποτάξουν τους αντιπάλους τους.
Προχθές, όμως, αυτό που ακολούθησε την ομολογουμένως σοκαριστική εικόνα του αιμόφυρτου ειδικού φρουρού ήταν ένα πογκρόμ εκδικητικότητας από άτομα που έχουν προσληφθεί για να κατευνάζουν τα πνεύματα και να προστατεύουν τις περιουσίες και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
Και επειδή αυτά τα σώματα ασφαλείας δεν δύναται να κάνουν τίποτα δίχως την εντολή των ανωτέρων τους, διότι θα υπάρξουν συνέπειες, είναι, πιστεύω, απορία όλων μας -που χθες καθηλωθήκαμε μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και των υπολογιστών μας με σφιγμένο το στομάχι- να μάθουμε τι ακριβώς εντολές πήραν και ποιος τις έδωσε. Η πολιτεία, πλέον, οφείλει να μας δώσει ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις; Οφείλει να αναλάβει την ευθύνη και να κατευνάσει τα πνεύματα, ειδάλλως το χάος και ο νόμος του ισχυρού ελλοχεύει σε κάθε γωνία της πολύπαθης χώρας μας.
ΥΓ 1. Υπό το βάρος των καταγγελιών και της οργής του κόσμου, ο αστυνομικός που εμπλέκεται στο ξυλοδαρμό του 29χρονου τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Αυτό είναι σίγουρα μια καλή αρχή. Ας ελπίσουμε ότι θα αναζητηθούν εξίσου ευθύνες και για τις βίαιες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν και χθες το βράδυ από τις εν λόγω ομάδες στη Νέα Σμύρνη, αλλιώς μιλάμε για επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Βίντεο άλλωστε υπάρχουν άφθονα και σε αυτές τις περιπτώσεις (πάνω από δέκα τον αριθμό).
ΥΓ 2. Η αστυνομία κινήθηκε αστραπιαία και ήδη τρεις ύποπτοι έχουν συλληφθεί για τον ξυλοδαρμό του ειδικού φρουρού στα επεισόδιά της Νέας Σμύρνης. Μπράβο στην αστυνομία, έτσι θα έπρεπε να δρα σε όλες τις περιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τα αποτελέσματα των δεκάδων ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί κατά καιρούς μετά από καταγγελίες πολιτών για υπέρμετρη χρήση βίας ή κατάχρηση εξουσίας από πλευράς αστυνομικών και να δούμε και κάποια ανάλογή τιμωρία. Ακόμη -δυστυχώς- μια πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας που όλοι μας βιώνουμε.
ΥΓ 2. Είδαμε πολλά ρεπορτάζ για τον άτυχο ειδικό φρουρό, ο οποίος φαίνεται να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο (ευτυχώς!). Το κακό είναι ότι δεν είδαμε ποτέ από κανάλια και sites το ίδιο ανθρώπινο ενδιαφέρον για τους διαδηλωτές ή τους απλούς πολίτες που επί μήνες τώρα καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς ή υπερβολική βία από πλευράς αστυνομικών. Εύλογα αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, όλοι ότι η ζωή και η σωματική ακεραιότητα, καθώς και τα δικαιώματα ορισμένων πολιτών αυτής της χώρας έχουν μάλλον μικρότερη αξία απ’ ότι άλλων. Δεν πρέπει, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση να παραβλέπουμε και τις ευθύνες όλων αυτών των επαγγελματιών που διαμορφώνουν την επικαιρότητα και επηρεάζουν την κοινή γνώμη στην αναγκαία προσπάθεια εξομάλυνσης των εντάσεων και την επιστροφή της κοινωνικής ειρήνης.
Μαρία Καραγιάννη