ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί – Στόχος η ανοσία τον Ιούλιο

Με γοργούς ρυθμούς τρέχει ο εμβολιασμούς ώστε να κερδηθεί το καλοκαίρι. “Τον τόνο έδωσαν χτες οι 40άρηδες” δήλωνε κυβερνητική πηγή, με φανερή ικανοποίηση για το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας (τα ξημερώματα της Παρασκευής) κλείστηκαν πάνω από 65.000 ραντεβού για εμβολιασμό με ελεύθερη επιλογή εμβολίου.

Μέχρι χθες, η ηλικιακή ομάδα 40 με 44 ετών είχε μόνο την επιλογή της AstraZeneca. Στον “χορό” των εμβολίων μπαίνουν τον Ιούνιο και οι 16άρηδες, ενώ συζητείται και η συμμετοχή και μικρότερων ηλικιών.

Το θέμα το επεξεργάζεται η Ε.Ε. και εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» για εμβολιασμό στους κάτω των 16, θα υιοθετηθεί αμέσως και από την ελληνική πολιτεία. Οι νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών θα εμβολιαστούν με Pfizer τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απελευθέρωση των εμβολίων με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στην πλατφόρμα και για τις ηλικίες 35-39.

«Το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Κάνουμε παραπάνω από 100.000 εμβόλια την ημέρα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συστήνοντας σε όλους προσοχή και όχι εφησυχασμό.

Ο στόχος είναι ως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 5,6 εκατ. δόσεις και στα μέσα καλοκαιριού να έχει χτιστεί ένα υψηλό τείχος ανοσίας.

Παράλληλα προωθείται και ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για ευπαθείς ομάδες, με τις σχετικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται περί τα τέλη Μαΐου, καθώς απαιτείται η συνεργασία αρκετών φορέων.

Δωρεάν self test σε όλους τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση διευρύνει την δωρεάν διάθεση self test σε κάθε εργαζόμενο τη χώρας.

Συγκεκριμένα από τις 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

Διευρύνεται έτσι η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες του συστήματος «Εργάνη» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Σημειώνεται ότι μέχρι προχθές είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 19.641 κρούσματα μετά και από επιβεβαίωση του αποτελέσματος του self test με PCR ή rapid test.

Πηγή: newsit.gr