ΚΟΣΜΟΣ

Τόνι Μπλίνκεν : Ο διάδοχος του Πομπέο

Ο 58χρονος Μπλίνκεν είναι ένα από τα πρώτα πρόσωπα που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν ως μέλη της κυβέρνησής του στις 20 Ιανουαρίου του 2021
Είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και de facto ένα από τα ενδιαφέροντα πρόσωπα για τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί μέχρι τώρα κανείς και καμία διάδοχός του να μην έχει φτάσει τη φήμη του Χένρι Κίσινγκερ -με τους φανατικούς θαυμαστές και τους ακόμη πιο φανατικούς εχθρούς-, αλλά όλοι οι ομόλογοι του εκάστοτε νέου επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαγκωνίζονται ποιος θα τον γνωρίσει πρώτος αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος θα συναντηθεί πρώτος με τον Άντονι (Τόνι) Μπλίνκεν. Αγωνία να τον γνωρίσουν δεν έχουν, καθώς οι περισσότεροι τον θυμούνται ως υφυπουργό Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Ομπάμα.

Ο 58χρονος Μπλίνκεν είναι ένα από τα πρώτα πρόσωπα που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν ως μέλη της κυβέρνησής του στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Μαζί με τη Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, που θα γίνει η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, και τον προκάτοχό του Τζον Κέρι, που αναλαμβάνει ειδικός εντεταλμένος του Προέδρου για το Κλίμα, ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να επαναφέρει τις ΗΠΑ λίγο πιο κοντά στους εταίρους τους. Και λίγο πιο κοντά στον παλιό τους ρόλο, αυτόν του παγκόσμιου χωροφύλακα. Έναν ρόλο που, ειδικά στη γειτονιά μας, έχουν προσπαθήσει να πάρουν στα χρόνια του Τραμπ οι φίλοι μας οι Τούρκοι, προκαλώντας οργή και φόβο στις μισές χώρες της περιοχής – και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό έχουν εναποθέσει και στην Αθήνα πολλές ελπίδες στον Τόνι Μπλίνκεν. Ο οποίος, ωστόσο, ως έμπειρος στην εξωτερική πολιτική, δεν πρόκειται να τραβήξει τα γκέμια του Ερντογάν, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι θα προσπαθήσει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βάζοντας ως όριο τα συμφέροντα της κοινής «οικογένειας», του ΝΑΤΟ.

Το ζητούμενο για τον Μπλίνκεν, όπως έλεγε λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι να καλύψει και πάλι τα κενά που άνοιξε ο Τραμπ στη διεθνή πολιτική πριν καταφέρουν να το κάνουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι: «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος δεν μπαίνει σε τάξη από μόνος του» δήλωνε ο Μπλίνκεν, που ξεκίνησε την καριέρα του ως γραφειοκράτης στον Λευκό Οίκο επί Κλίντον.

Γι’ αυτή την τάξη πραγμάτων ο νομικός και πολιτικός επιστήμονας Μπλίνκεν θέλει να στηριχθεί και τους Δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ που δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά με τον Τραμπ. Εκτιμάται πως ο γαλλομαθής και αγαπημένος των μίντια Μπλίνκεν θα προσπαθήσει σκληρά να αποκαταστήσει τις σχέσεις του Λευκού Οίκου με την Ευρώπη, ότι μαζί με τον Κέρι θα φροντίσει να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα. Και πιθανότατα ότι θα θέσει και πάλι σε ισχύ τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Αυτή την κίνηση περιμένουν τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο, ελπίζοντας πως ο Τραμπ δεν θα τολμήσει να κάνει κάτι ανεπανόρθωτο πριν εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο.

avgigr