ΚΟΣΜΟΣ

Φεύγει με… βόμβες για Πούτιν και Κίνα ο αρχηγός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών!

Ο αρχηγός της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, γνωστής ως MI-6, Άλεξ Γιάνγκερ, σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο των Financial Times Ρούλα Χαλάφ, εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές ως προς το εύρος «της απειλής» εκ μέρους της Ρωσίας, η κυβέρνηση της οποίας προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δυτικών χωρών χωρίς όμως ο ίδιος ο Πούτιν να μένει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Παράλληλα θεωρεί ότι η ιδεολογική απειλή εκ μέρους της Κίνας θα απασχολεί τις μυστικές υπηρεσίες για πολλά χρόνια. Ο Γιάνγκερ μιλάει για την εξέλιξη της αντικατασκοπείας τις τελευταίες δεκαετίες και για τις νέες απειλές, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Βρετανία. Στην ερώτηση της Χάλαφ μήπως η ΜΙ-6 έδινε υπέρμετρη προσοχή στην τρομοκρατία, ξεχνώντας τις απειλές εκ μέρους της Ρωσίας και της Κίνας, απάντησε ότι η τρομοκρατία αποτελεί πολύ πιο σοβαρή απειλή, ενώ τις σχέσεις με την Ρωσία του Πούτιν τις συγκρίνει με τον «βάτραχο σε βραστό νερό», και πως η Βρετανία και οι σύμμαχοι της σταδιακά ανακαλύπτουν το κακό που πρόκειται να προκαλέσει η Μόσχα.

Ο… ανικανοποίητος Πούτιν
Κατά την άποψη του η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει να υπάρχει απειλή στους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης και στις συμμαχίες της, επιδιώκοντας να τις καταστρέψει, αλλά ο Πούτιν φαίνεται πως δεν εντυπωσιάζεται από το αποτέλεσμα, θεωρεί ο Γιάνγκερ.

«Οι Ρώσοι δεν δημιούργησαν αυτό που μας χωρίζει, αυτό το κάναμε εμείς. Εκείνοι έχουν την ικανότητα να επιδεινώνουν άγαρμπα αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε», λέει ο Γιάνγκερ.

Ο Γιάνγκερ θεωρεί επίσης ότι τις με τις αυξανόμενες ιδεολογικές προκλήσεις που προέρχονται από την Κίνα, θα ασχολούνται οι υπηρεσίες κατασκοπείας για πολλά χρόνια.

Ο αρχηγός της ΜΙ-6 με λύπη του επισημαίνει ότι η ευρέως διαδεδομένη στην Δύση άποψη ότι η οικονομική πρόοδος θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της Κίνας ήταν λαθεμένη. «Η άποψη ότι αφού ωριμάσουν και πλουτίσουν θα μοιάζουν περισσότερο σε εμάς, προκαλεί γέλια», καταλήγει ο Γιάνγκερ.

Τον Αλέξ Γιάνγκερ, ο οποίος συνταξιοδοτείται την επόμενη εβδομάδα θα διαδεχθεί ο υψηλόβαθμος Βρετανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Μουρ.

Πηγές : BBC, TASS.