ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηστίδης: Όταν το φθινόπωρο προτείναμε διενέργεια μαζικών τεστ μας κατηγόρησαν για λαϊκισμό

Τη διανομή των δωρεάν ατομικών rapid test σε κάθε πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. Σε συνομιλία του με το protothema.gr τόνισε πως «όταν το φθινόπωρο είχαμε μιλήσει για τη διενέργεια μαζικών τεστ μας κατηγόρησαν για λαϊκισμό. Πλέον σήμερα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί αυτό που προτείναμε».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε καταθέσει έξι προτάσεις για ασφαλές άνοιγμα της χώρας μεταξύ των οποίων ήταν και η διενέργεια μαζικών τεστ ανά νομό, αλλά και η προμήθεια και διανομή rapid test.

Αναλυτικά οι έξι προτάσεις της Φώφης Γεννηματά:

 1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν
  · Η χρήση μάσκας παντού
  · Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00
  · Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα
 2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Ενιαία διαχείριση, από δημόσιο φορέα, όλων των υγειονομικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με Ξενοδοχεία Καραντίνας για ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού.
 3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. Επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ 48ώρου.
 4. Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών ΠΦΥ, με κινητά συνεργεία αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.
 5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα ( π.χ Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά, Κρήτη, νησιά κ.α). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.
 6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή». Καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.

Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα ολόκληρες περιοχές θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού.